Kun tassa nyt ei ole mitaan muutakaan kirjoitettavaa niin jatetaanpa jalkipolville taas pieni katsaus taman paivan The Nationiin.

Ensimmaisena juttuna oli kasittelyssa parlamentti ja sen kiinniolo. Oppositio haluaisi kovasti paasta edelleen kasittelemaan sita pykala kuusviitta (eli parlamentaarikko joka loikkaa puolueesta toiseen vaalikauden aikana joutuu uusintavaaliin). Pykalan kasittely aiheuttaisi sen, etta vallassa istuva DPP-puolue joutuisi uusintavaaleihin yli parissakymmenessa vaalipiirissa. DPP on voittanut tahan astiset uusintavaalit, mutta koskaan puoluetta ei olla viela testattu noin laajamittaisessa vaalitaistossa (DPP on perustettu vasta edellisten pressan/parlamenttivaalien jalkeen. Perustajana oli tama istuva Bingu-presidentti joka erosi samalla nykyaan paavastustajansa Muluzin UDF:sta).

DPP on siita lahtien kosiskellut opposition edustajia loikkaamaan riveihinsa, ja kuten kunnon palkkasotilaan tuleekin tehda ovat monet tahan takyyn tarttuneet. Poliittinen agenda ei maaraa puoluetta johon kuulutaan. Henkilokahtaiset edut sen sijaan maaraavat.

UDF on mentaliteetiltaan ns. vanhan liiton puolue. Eli ein Fuhrer ja sita rataa. Tama on osittain omiaan ajamaan edustajia aidan taakse.

Toisaalta absorboimalla opposition edustajat omiin riveihinsa DPP pyrkii joidenkin tahojen mielesta luomaan Malawiin taas yksipuoluejarjestelman. DPP on myos vahvoilla kiistanalaisissa maakunnissa puhtaasti siita syysta etta he kontrolloivat valtionkassaa. Eli siltarumpupolitiikka jyraa. Taman politiikan eteen uhrataan talla hetkella mm. laki, joka aloittaisi Malawille tarkean sahkolinjan rakentamisen Mosambikista tanne.

Manner-Kiinan suhteen taalla odotetaan lehdistossa kuuta taivaalta. On jopa valaytelty etta hintana diplomaattisuhteiden muutokselle Malawi piti kiinalaisrahoitteista kanavaa Malawista Intian valtamereen. Tieda sitten onko tuo totta. Kauheat ovat kuitenkin odotukset. Muutamia hillitsevia aaniakin on kuulunut. Eli realistit ovat huomauttaneet Kiinassa asuvan yli 70 miljoonaa ihmista koyhyysrajan alapuolella. Miten Kiina voisi siten poistaa koyhyyden Karongasta? Toisinajattelijat (hieno leimakirveenomainen sana) ovat myos sanoneet (mielestani aivan oikein) etta ainoastaan malawilaiset voivat auttaa pysyvasti Malawia. Enemmisto taalla tosin tuntuu odottelevan josko se mango putoaisi taas ihan suoraan kateen...

Taiwanin lahetysto on myynnissa ensi viikolla huutokaupassa. Eli eikun tarjouksia sisaan.

Sitten pari muuta uutisia Nationista. Lahinna sosiaalipornoa.

Sattuipa yli kolme vuotta sitten niin, etta eras mies joutui vankilaan. Vaimonsa meni ja otti kattonsa alle toisen aijan. Nyt sitten oli koittanut aviomiehen vapautumisen aika. Vaimo oli antanut sangynlammittajalleen lemput. Tasta ei matkarakastaja ollut pitanyt, ja niinpa han olikin lahteissaan sanonut naisen tulevan katumaan ratkaisuaan.

Anyway. Husband oli paassyt kotiin ja (toivottavasti riisui repun ja sukset jalastaan ensin) siita oltiin sitten syoksytty paata pahkaa aviovuoteeseen. Aijalta oli lahtenyt taju niissa hommissa. Ja kuulemma lahtee edelleenkin. Joka kerta kun vahan ronaa niin vintti pimenee.

Ainoa looginen syy tahan on noituus. Eli vaimon valihoito on noitunut akan. Ja eikun ilmoitusta viemaan poliisille, joka:

Menee ja pidattaa virkaa tehneen pedinlammittajan noituudesta epailtyna! Juttu on ensi viikolla oikeudessa.

Nama tekevat sen ihan itse!

Samaan kategoriaan kuuluu Etela-Malawissa uutuutena noussut huhu, jonka mukaan hyttysverkon alla nukkuminen heikentaa lipidoa. Ja koska taalla tosiaan impotenssivitseilla saa parhaat naurut, voi vain kuvitella kuinka monta malariakuolemaa tuokin huhu taas aiheuttaa.

 

Mun ei pitaisi lukea paikallisia lehtia. Niista tulee aina jollain tasolla pahalle paalle.