K: Oliko kiva viettaa kotilomaa?

V: Vaikea kysymys. Yon yli nukuttuani sanoisin etta oli ja ei. Lahinna tuttuja ihmisia nahdaksenihan kotiin lahdin. Melkoinen maara autolla ajelua kuitenkin veti mielta valilla matalaksi. Seuraavalla lomalla mina istun mokilla ja jos joku haluaa nahda niin tulkoon sinne. Eli taidan aikalailla yksinpaiten kulutella kesalomaani. Lisaksi maaston lumettomuudesta johtunut hiihdon puute narasti jonkin verran. Onneksi Suomen kansalla on kuitenkin Kuningaskotka. Ynna muita eeppisia sankareita.

K: Mika oli silmiinpistavin ero Suomen ja Malawin valilla?

V: Vaikea kysymys. Luettuani Dostojevskin koko tuotannon alkukielella kahdessa paivassa voin kuitenkin vastata tahankin. Tavaranpaljous kaupoissa loi ensiksi rajulla tavalla silmille. Kuitenkin pirunmoinen osa tavaroiden taikamaailmasta on perin juurin turhaa. Ja kuitenkin samaan aikaan sita oli jollain tasolla kaivannut. Hyvin on siis indoktrinaatio purrut Viisarin paahan. Myos jotkin ihmisten puheissa esiintyneista murheista tuntuivat jopa hiukan koomisilta.

K: Oletko siis Malawissa oleskelusi aikana heittaytynyt osastolle "Mikko Kuustonen"?

V: Vaikea kysymys johon en suostu vastaamaan. Mina juon nyt kahvia mutta vastaan silti nisunpala partakarvoissani etta en nyt varsinaisesti. "Heilla on nalka, mulla ei..." Brittien Punaiselta Ristilta voitte kuitenkin ostaa vuohia malawilaisille perheille. Vuohen kaypa hinta on Malawissa, jauhonaama lisalla varustettuna, n. 10-15 euroa...

 

En ma nyt jaksa enempaa pelleilla. Taalla siis ollaan taas. Sadetta on teiden kunnosta paatellen tullut aivan perkeleesti. Kahden millin asfaltti ei ole paikka paikoin oikein moista kestanyt. Ja paikan vierestakin on asfaltti poissa. Luonto vihertaa ja pelloilla maissi kasvaa ihan korvissa. Hippusen vitutteli viela aamulla mutta pahimman yli on ainakin taman paivan osalta paasty. Eipa silla, harmitti mua valilla olla Suomessakin. Enemman siella oli sellaista valiaikaisuuden tuntua.

Ensi viikolla olisi tarkoitus sitten aloittaa taas duunit. Talle kertaa luvassa on kuudes luokka eli kotomainen nelonen. Ensi vuoden pesteja pitaa myos hakea parin viikon sisaan. Siinahan vaannan sitten selostusta oppimiskasityksestani englanniksi. Onneksi se mita "ne" haluavat kuulla on nyt aika samaa kuin mita Suomessa. Kaytanto on tietysti vahan erilaista. "Constructivism", "Vygotsky", "Aiding also the gifted children" & "problem based learning".

Hassua on ollut huomata kuinka taalla ajatukset tietylla tavalla juoksevat ihan erilailla nyt loman jalkeen. Sita on ikaankuin paljon karkkaampi sanomaan asioista. Kokeneemmat ruunat kylla sanovat etta vajoaminen pieneen apatiaan seuraa taas aika pian. Apatialle tarkoitan "ei ny jaksa ressata jos ei sahkoa taaskaan ole"-fatalismia. Tavallaan sita mielentilaa vahan odottaakin. Se on aika hyva psykologinen suojamekanismi. Kesaan kun on viela aikaa.