Ja terveisia kuudesluokkalaisten parista myos. Karmeaahan se on toihin joutua, mutta onneksi huominen public holiday katkaisee taman raskaan tyoviikon kivasti.

John Chilembwehan on Malawin ikioma vapaustaistelija. Paasi matkustamaan Ameriikan Yhrysvaltoihinkin. Siella han naki mustia kohdeltavan yhta huonosti kuin kotona. Siella han naki mustien myos vastustavan tata sortoa. Nailla Jenkeista saaduilla evailla John lahti sitten yksi yhteen nostattamaan malawilaisia vastarintaan. Aluksi han sai menestysta ja kansansuosiota, mutta moinenhan ei sopinut brittien pirtaan. Eika oikein kai malawilaistenkaan. Han pisti muistaakseni joskus 20-30-luvulla (wikipedofilioikaa itse. En ma kaikkea voi muistaa.) eraalla plantaasilla kolme jauhonaamaa lihoiksi. Naiden joukossa oli itse tohtori Livingstonen poika(?), joka ei kuulemaa ollut mikaan tilanhoitajien mallikappale. Lopulta John ammuttiin pakomatkalla joenpenkkaan Kings African Riflesin toimesta. End of story?

Ei ollutkaan. Kukaan kansasta ei oikeasti taalla liputa John-pojan puolesta (ei nay Ernestomaisia paitoja eika malawilaisia "Hasta la Victoria Siempre" seinamosaiikkeja. Jokaisessa setelissa tosin jannun naamataulu komeilee.) 60-luvulla Malawi itsenaistyttya tarvittiin kuitenkin joku keulakuva tyyliin "ollaan me ennenkin tapeltu sortajaa vastaan", ja Johnny-boy valittiin post morteemisti tahan rooliin.

Kelatkaa nyt. Jannun saavutukseksi jai kolmen valkoisen tappaminen, ammutuksi tuleminen + unohdus kokonaan melkein neljaksikymmeksi vuodeksi. Ja tasta hepusta on yritetty epatoivon vimmalla valtion toimesta leipoa oikeata kapinajohtajaa ynna keulakuvaa, aika lailla laihoin tuloksin. 

Myonnetaan nyt kuitenkin etta John Chilembwe oli kasittaakseni ainoa joka edes yritti aikanaan taalla sita sortajaa tosissaan karkottaa, joten kaipa se sitten riittaa seteliin asti. Mutta aika heikoissa kantimissa on Malawin sankari-skenekin.

Sitten KoPoa. Tanaan Piispankoululla jaettiin oppilaille activity sheetit. Elikkas iltapaivakerhovalinnat. Voi pojat kun tuli itku silmaan. Nama seuraavat ovat siis alakoulun kerhotunteja joista opettajat saavat ihan oikeata palkkaa: Uintijoukkue 2 kertaa viikossa, kokkikerho 2 kertaa, konekirjoitus 2 kertaa, oppilaskunta, orpokoti jelppaminen, laksyparkki 3, fudisjengi 2, verkkopallo, maantieto, naytelma 2, uimaopetus, kriketti, kankaanpainanta, ongelmanratkaisu, karate, koululehti, kirjakerho, tiedekerho, golf, tanssikerho, leffakerho, elainkerho, bandikerho, voimistelukerho, ulkoleikkikerho ja korukivikerho.

Ok. Se on kallis yksityiskoulu. Mutta silti... "Herra/rouva suomalainen rehtori. Olisiko mahdollista vetaa vaikka naytelmakerhoa joka toinen viikko?" "Jos ilmaiseksi teet niin sitten EHKA..."

Muuten on viela pikkuisen lomaltapaluu vieroitusoireita. Lahinna enaa kuitenkin kieleen liittyvia. Uskomatonta on kuinka nopeasti hieman jo fluentiksi taittunut englanti rapautuu kahden viikon pelkan suomen puhumisella. Tanapaivainen opetus oli alkuun silkkaa tankerointia. Loppupaivasta alkoi taas sitten tulla vocabulaaria kielen paalle ihan erilailla.

Paatetaan viela postaus Johnin kunniaksi sanoihin Avanti poppolo!