Nyt aloitetaan semmoinen. Saa ehdottaa selitettäviä sanoja jos tahtoo. En lupaa kuitenkaan niitä selittää jos ei huvita. Pelin henki on se, että naputtelen selitykseen ensimmäisen assosiaation joka sanasta Malawin kontekstissa mieleen juolahtaa.

Auto= Se on joko vanha, Dubain kautta Japanista tullut minibussi-Hiace tai uudenkarhea Toyota Hilux avolavapaku. Hiacesta pitää puuttua ainakin yksi sivulaseista. Sen tilalla on elmukelmua ja teippiä useita kerroksia. Liukuovesta sisään vaikka kanojen kanssa. Hilux on valkoinen ja sitä ajetaan miljoonaa aurinkolasit päässä.

Apina= Paviaani tulee ensimmäisenä mieleen. Ilta-aikaan näitä voi nähdä kylän "keskustassa". Varastelevat valvovien silmien herpaantuessa majoitusliikkeiden seisovista pöydistä leipää ja hedelmiä.

Aurinko= Paistaa melkein joka päivä. Jos ei varustaudu oikein, käräyttää nahan nopeasti. Varsinkin näin doxisykliinikaudella. Toimii myös paikallisille kellona.

Aita= Heinästä ja bambusta rakennettu kulkueste. Ei pidä rosvoja ulko- eikä koiria sisäpuolellaan.

Aika= Erittäin liukuva käsite. Kymmenen malawilaista minuuttia voi olla mitä tahansa viiden minuutin ja neljän tunnin väliltä. Vieläkin pohjoismainen punktuaalisuus aiheuttaa turhauttavia tilanteita.

Avustusjärjestö= Malawin valtiontalouden kulmakivi.

Banaani= Näitä risteysalueella käsissä pideltäessä tulee olla tarkkana. Auton lähestyessä ko. risteystä tulee kaksi tertullista nostaa välittömästi korvien tasalle.

Baobab= Jumalattoman iso puu.

Bensiini= Huhu kulkee, että tätä polttoaineenakin käytettävää litkua on joskus ollut Malawissa. Urbaanilegenda.

 

Huomenna cee ja dee.