Sellaisia on kylässä ollut tarjolla.

Lauantaina käytiin kylässä naapurustossa. E:n belgialainen kollega, kap verdeläisen miehensä Benin kanssa pitivät nyyttärit. Vietiin lihapullia saavillinen.

Ben on househusband ja helkkarin taitava huonekalupuuseppä. Niinpä hän onkin täyttänyt luppoaikaansa puuta runtelemalla. Sanoi, että häntä vähän kiukuttaa täkäläiset puusapäät ja heidän "laatunsa". Kap Verdessä kun ei puuta ihan tuhlattavaksi asti ole niin siinä kuulemma vähän pakostikin oppii päteväksi nikkariksi. Jos on oppiakseen.

Juteltiin myös lapsosten ketterien kanssa telmimisestä ja siitä, minkälaista palautetta mies täällä saa jos kakroiden kanssa leikkii. Beniä kuulemma katsotaan vielä pidempään kuin meikäläistä. Valkoisen miehen nyt vielä voi ymmärtää lapsien kanssa peuhaamassa kun ne ei kuitenkaan mistään mitään tajua muutenkaan. Mutta että musta tekemässä samaa? Ei saatana. B. sanoi sanantarkasti: "Näitä pitää ihan tosissaan kouluttaa".

Hassuna mainintana Benistä vielä sen verran, että paikalliset kutsuvat häntäkin mzunguksi, sävynsä kun on selkeästi vaaleampi kuin täkäläisten. Ugandalaiset suvaitsee. Suurinpiirtein yksi kahdeksasta vastaankävelijästä laukaisee tuon lainin meikäläiselle. Aikuisista siis. Kakarathan tuota jokapaikassa hokevat muutenkin. Se on suurinpiirtein samalla sisällöllä varustettu läppä kuin jos mä tokaisisin jokaiselle mustalle Helsingissä "vieras, et kuulu tänne, neekeri".

Perjantain pääsin pitämään sadetta paikallisen huoltsikan öljymonttuun. Oikeasti. Rupesi tulemaan vettä kuin aisaa kesken boda-kyydin. Läppäiltiin siinä sitten kuskin kanssa niitä näitä. HIV:n huono leviäminen Euroopassa johtuu sitten siitä, että "ettehän te valkoiset p**e". Jäi se miettimään mun mainintaani lateksin keksimisestä...

Malawissakin olivat pitäneet juhlat kun olivat avanneet sen Nsanjen sisämaa sataman. Hyvät avajaiset oluvat olleet, Sambian pressa ja Bob olivat olleet kalaaseissa mukana. Yhtään laivaa ei satamassa ollut ollut, tullut eikä mennyt mutta hei! Ei kai sen niin väliä ole js satamassa ei veneitä ole? Oli Bingu lähettänyt jonkun lotjan, armeijan eversti kyydissä, kohti Mosambikia. Oli kai tarkoitus ollut kääntyä Mozin puolella, joen mutkan takana ja purjehtia sitten näyttävästi satamaan laiva täynnä muovipusseja, taskulaskimia, farkkuja ja voita sun leivän päälle.

Mosambikilaiset pikkusielut olivat ensin varoittaneet everstiä että "ei oikein ole hyvä homma jos maahan koittaa vieraan vallan armeijan edustaja tulla ilman lupaa." Bingu oli kaikessa AU:n presidenttiydessään komentanut kapiaisensa jatkamaan eteenpäin, jolloin Mozin-pojat olivat ottaneet lotjan haltuunsa ja heittäneet miehistön yöksi pahnoille. 90% tästä aiotusta vesireitistä on Mozin puolella, ja Bingu se vaan on neuvottelematta niiden kanssa. Eipä sillä, eiväthän Mosambikilaiset kuuna kullan valkeana tuota reittiä tule avaamaan. Liikaa ympäristö- ja talousriskejä heille.

Että heh taas.

Jotta bileet eivät loppuisi kesken, on täällä tänään presidentinvaaliehdokkaiden julkistamispäivä. Sen jälkeen kun Museveni on julistettu NMR:n ehdokkaaksi pidetään Kololon airstripillä suurimmat ehdokasjulistuksen jälkeiset bileet. Ikinä. Koko Kololo (joka siis on logistiikan kannalta aika keskeisellä paikalla) on ollut aamusta asti suljettuna. Saa nähdä pääseekö vaimo tänään vai huomenna töistä 0° 19'32.54" P 32° 37'27,85" I:iin.