Tuntuu vahan turhalta kirjoitella vielakaan yhtaan mitaan tanne. Alan ymmartamaan paremmin esim. poliisien ja taksarien reaktioita noita ammattikuntia kohdanneissa tragedioissa. Mita en vielakaan ymmarra on iltapaskalehtien repostelu jutulla. Tai siis sita, etta ampujankin taustat on niin selvasti tuotu esiin. Sitahan se perkele halusi! Oman 15 minuuttiaan. No, vetihan Time magazinekin aikanaan Mark Chapmanin kuvan kanteensa.

No, onpahan tullut todistettua etta taalta yli 30 zelziusasteisesta Afrikasta kasinkin pystyy seuraamaan kotomaan tapahtumia reaaliaikaisesti. CNN:nkin teki suoraa lahetysta Tuusulasta. Nayttivat kuvia paikanpaalta, ja kavahdettiin Empan kanssa ihmisten ulkonakoa. Kalpeata aneemisennakoista sakkia pimeassa rantasateessa. Itaeurooppalaisen nakoista. Oltiin hieman kummissamme reaktioistamme. Kaipa se kuitenkin johtuu siita, etta taalla tuo rusketus, synnynainen tai hankittu, on default-tilana. Naytti kylla oudolta. Valohoitoa koko kansalle. Nyt! Olette sitten kauniinpia kun me tullaan eika meille tule kyldyyrishokkia.

Telkkaria on tullut katseltua Jokelan vuoksi aika paljon. Sielta tarttui myos seuraava pohdinta: Nain dokumentin Ramses II kadonneen paakaupungin etsimisesta. Niilla oli ollut siella kaikki modernin kaupungin tunnusmerkit 2500 e.Kr. Kapakoita, juoksevaa vetta, viemarointia... Eli siis asiat ovat olleet siella paremmin kiun suurimmassa osassa tata maata.

Mietittiin myos asuntopolitiikkaa Malawissa. Empalle oli yksi kollega valittanut etta vuokrat ovat kohonneet paikallisille liian suuriksi "you peoplen" takia. Eli vuokraajat tietavat valkoisten pystyvan maksamaan kaksin-kolminkertaista vuokraa paikallisiin nahden. Tama tarkoittaa, etta asumisen aiheuttamat elinkustannukset alkavat nousta jonnekin  "yli puolet netosta"-tasolle Niinpa esim. meidan area 12 alkaa pikkuhiljaa tyhjenemaan paikallista asukkaista. Ei kivaa, mutta markkinat maaraavat taallakin. Toinen Empan paikallinen kollega rakentaa taloa kaupunkiin. On rakentanut jo vuosia. Han kun ei saa lainaa pankista, tai saisi mutta korot ovat aivan kasittamattomia inflaation vuoksi. Niinpa han ostaa kuulemma naulalaatikon silloin kun siihen on varaa.

Malawilaiset eivat yleensa omista omia talojaan. Eivat vaikka olisivat ne itse rakentaneet. Maat esim. kylissa kuuluvat suvuille, ja kylapaallikoilla on joskus valta antaa esim. huonosti kayttaytyvan ihmisen maat eteenpain. Usein taloista ei nain ollen ole olemassa minkaanlaisia omistuspapereita. Ja ilman papereita ei pankista saa lainaa taloa vastaan. Niinpa kansa asuu vuokralla eika varallisuutta siten kerry kuin kampat omistaville inkkareille. Toisaalta kylla meininki taalla on muutenkin "paivasta toiseen", joten ei tuota kukaan paikallinen koe mitenkaan pulmalliseksi tilaksi.

Tanaan mennaan hong kongilais-brittilais-sri lankalaisen kuuron jannun synttareille. Mukava heppu on sekin. Milanin miehia. Muuten ei ole viikonloppusuunnitelmia. Potkupalloa katsomaan Cedarsiin...?