Pitkästä aikaa tartuin paikallisiin aviiseihin, lähinnä siksi että eräs niistä kertoili pikku baariammuskelusta jossa 14 Afrikan mestaruuskisojen katsojaa oli pistetty kylmäksi. No, tämä oli tapahtunut juuri ja juuri Kongon puolella rajaa joten "semmoista se on".

Siinä selaillessani tajusin itselleni ihan uuden jutun Ugandan koululaitoksesta. Ne kierrättävät opettajia. Tai niin, jos ihan tarkasti muistelen niin olinhan minä asiasta joskus kuullut mutta en ollut noteerannut.

Valtion tukemissa kouluissa siis pitäisi olla tapana, että viiden vuoden välein opettaja siirretään toiseen kouluun. Ettei leipääntyminen iskisi. Sinänsä ihan järkeenkäypä ajatus. Ihan niinkuin kommunismikin. Ei vaan oikein toimi ihmisillä toteutettuna tämäkään. Kiinnostaa varmaan reksien ja maikkojen todella paljon kehittää kouluja tms.

Opetusministeriön pääsihteeri sanoi lehdessä mm: "Opettajamme ovat professionaaleja jotka tietävät, että osa heidän jaloa ammattiaan on tulla kutsutuksi palvelemaan valtiota sen mihin tahansa kolkkaan." Noilla ehdoilla en itse olisi alalle hakeutunut vaikka ainahan opettaja ainakin vähän systeemin lauluja laulaa. Täällä maikan edellytetään kailottavan työnantajansa ylistystä oikein täysin palkein, mikä tietysti kertoo jonkun verran tuosta työnantajastakin.

Nyt maanantaina täällä taas valtion opinahjot pyörähtivät käyntiin ja opetusministeriön pöydällä oli vielä yli sata valitusta koskien pelkästään rehtorien uudelleen sijoitteluja. Kun eihän näissä siirroissa aina järkeä liiemmin käytetä. Yhteen Church of Ugandan ylläpitämään kouluun oli muun muassa määrätty muslimi rehtoriksi ja semmoista. Palaisin halusta tietää onko samankaltaista virhettä koskaan käynyt toisin päin ja jos on, niin minkälaisia seurauksia siitä on ollut. Kokonaisuudessaan 1200 yläkoulun reksiä oli tänä vuonna määrätty uusiin kouluihin, joten aika pieni on tuo valitusprosentti siihen nähden. 

Nythän on niin, että näitä uudelleensijoituksia käytetään myös rangaistuksena. Siellä oli tapauksia, joissa melkolailla koko opetushenkilökunta oli saanut lähtöpassit johonkin Karamojaan kun ovat kehdanneet kysellä asioista.

Koska opettajilla on aika hyvä irtisanomissuoja ja asioita tupataan myös peittelemään, käytetään tätä uudelleensijoitusta myös oppilaisiin sekaantujien käsittelyyn. Tosi siistiä varmaan saada tällä perusteella uusia duunikavereita. Tai mikä vielä hienompaa, omille lapsille opettajaa.

Muuta: Ensi vuoden vaalejahan täällä jo valmistellaan. Tällä hetkellä se näkyy lähinnä siinä, että vaalipiirien/districtien/constituencien määrää kasvatetaan. Oppositio vähän kiukuttelee koska "systeemi suosii hallitseva NRM:ää" ja "eikö meillä ole jo ihan tarpeeksi parlamentaarikkoja". Juu ja juu ovat mun vastaukseni noihin kysymyksiin.