Persaukset alkavat olemaan busseilun jäljiltä ok.

Taas meinasi tänä aamuna hieman hatuttaa tämä malawilainen tehokkuus. Kävin meinaan BMIS:llä. Viime kuun palkkaani kyselemässä. He kun maksavat meikäläiselle tsekkinä käteen. Böömiläisen pitäisi olla kuun viimeisenä päivänä aina valmiina. Ei ollut viime kuun lopussa kun sinne ajelin. Eikä muuten ollut  tänäänkään. Tulenhan mä toki tälle puolelle kylää muutenkin, mutta tulee siitä aina sellainen kymmenen kilometrin afrikkalaisessa liikenneruuhkassa odottelu (aivan totta, vanhassa kaupungissa on sellaisiakin). Voin vain kuvitella millainen poru nousisi jos malawilaisen palkkaa viivytettäisiin. Koulun toimisto on kuulemma muutenkin melko tehoton. Ihmiset ovat duunissa siellä määräaikaisilla soppareilla, pari vuotta kerrallaan. Luulisi siis työtehoa löytyvän. Eipä vaan löydy. Opettajien työlupien eteenpäin vieminen kestää ikuisuuden ja kaikki muutkin paperiasiat seisovat. Jotkut näistä spedeistä ovat  olleet toimistossa sellaiset 15 vuotta. Ja siinäpä se onkin. Keskiverto maikka viipyy Bissenillä 2 vuotta, joten se on toimiston väelle ihan sama jos joku mzungu polttaa heihin päreensä. Kohtahan se lähtee kuitenkin.

DPP:n sisäisissä esivaaleissa huijataan ääntenlaskuissa, puolue laittaa äänestykset hävinneitä suosikkejaan ehdokkaiksi ja väärin äänestäneitä ampuu poliisi kyynelkaasulla. Democratic Progressive Party indeed.

Eikä vieläkään sada. 

Juu vielä: Malawilaisia on nyt 13,1 miljoonaa. Lilongwe on kasvanut suurimmaksi kaupungiksi tuplaamalla väkimääränsä kymmenessä vuodessa. Suurimman kaupungin statusta ei kyllä päältäpäin uskoisi. Vaikka kyllähän täällä inkkarit kovaa rakentavat uusia "ostoskeskuksia", joten pakko niille kai tilaustakin on olla. Noin 640 000 asukasta täällä nyt bunkkaa. Pikkuisen saattaapi rasitella ympäristön kantokykyä moinen kasvaminen. Blantyre tulee kakkosena, 615 000. 45% väestä asuu etelässä, 42% keskisektorissa ja loput 13% pohjoisessa. Uusimman arvion mukaan HIV:tä kantaa 14% väestöstä ja eliniän ennuste on laskenut nyt 36 vuoteen.

Ja katos katos: Anti Korruptio Byroon pari lakimiestä ovat omin päin vetäneet tuomioistuimesta syytteet koulujen rakentamiseen liittyneeseen juttuun. Kertomatta siitä kenellekkään. Edes esimiehilleen. Oli vuonna 2000 joutunut jotenkin kummasti hukkaan miljoona euroa. Toisen lakimiehen nimikin on sopivasti Innocent... Ettei olisi syytetty auttanut poikia auttamaan itseään?

No, olihan sitä taas jotain kerrottavaa kuitenkin.