Mistähän tänään narisisi?

Ok. Aloitetaan vaikka siitä että musta tuntuu koko koulun tärkeimmän asian olevan sen, miltä luokkahuoneiden seinät näyttävät. Mä ymmärrän kyllä että ne stimuloivat ja että niille on hyvä laittaa näkyviin esim. lauseiden aloitustapoja, kielioppisääntöjä ja muita kertomatauluja. Mutta että niiden vuoksi pitää herranjestas askarrella paskarrella viikkotolkulla?

Toinen hymähdyttävä asia on tapa, jolla osa kollegoista "suunnittelee" tuntejaan. Mieluummin kuin että käyttäisivät omia aivojaan ja rakentaisivat esim. yhden monisteen pohjalta tuntisuunnitelman, he etsivät maksullisesta brittiläisestä tuntsaripankista sinnepäin olevia juttuja ja kuluttavat tähän kolme kertaa enemmän aikaa kuin mitä asian itse järkeilemiseen menisi.

Eikö olekin muuten mahtava asia tuollainen tuntsaripalvelu? Maksat vuodessa satakunta puntaa ja saat downloadata valmista minuuttiaikataulua miten lystäät. Saa oman kädenjäljen häivytettyä sillä kivasti.

Mikä tuokin meidät sitten seuraavaan hihitykseen. Sieltä tulee kohta puoleen johtohenkilöstöä arvioimaan opettajien tunteja. Uutuutena tarjoillaan ekalla termillä tapahtuva informaali arviointi. Eli joku nejästä isosta pampusta pamahtaa vaan luokkaan seuraamaan.

Ei haittaa, tervetuloa. Niin mäkin olen kautta maailman sivu roikkunut pitkin kollegoiden luokkia, samoin kuin kollegat ovat käyneet puhumassa ruotsia "meillä". Itseasiassa uusien maikkojen kohdalla ymmärrän tuon ihan hyvin. Muutamilla opeilla sen sijaan alkoi selkeästi puntti jo tutista.

Varsinainen hauskuus on luvassa sitten term kakkoselle. Ennalta sovittuna ajankohtana raati tulee luokkaan, tsekkaa tuntisuunnitelman ja sen toteutuksen jne. Ei herranjestas! Eli niille pidetään ikäänkuin päättöharjoittelutunti. Sitten se käydään läpi kahden kesken, kirjataan ja arkistoidaan... Hi hih hih! Meillä varmaan leikataan sillä tunnilla lumihiutaleita tms.

Luotto opettajan ammattitaitoon ei ole ilmeisesti ihan kauhean vakuuttavalla tasolla, ja ehkäpä siihen saattaa olla vähän aihettakin. Kiva tietysti on joskus saada palautetta kollegoilta duunistaan, ei siinä mitään. Mutta että tuntisuunnitelmat ennakkoon pulureikään? Hih hih hih!