YLE:n teksti teevee näköjään kertoo Malawin vaalien tuloksesta. Ihan pyllylleni lensin kun näin että Binguhan klaarasi homman kirkkaasti himaan. Todella yllättävää, niinkuin myös sekin että kansainväliset vaalitarkkailijat toteavat vaaleissa olleen merkittäviä puutteita.

Ihan vaan edelisiä vaaleja miettimällä voidaan jotain päätellä.

Viime kerralla vaalit olivat kolmen hevosen juoksu. Bingu vei silloin potin jollain noin 36% kannatuksella. Nyt jätkä on sitten napannut arvioidusta neljästä miljoonasta äänestä 2,7 miljuunaa MCP/UDF-koalition Tembon jäätyä 1,2 miljoonaan. Tembo kuittasi viime kerralla kuitenkin 27 prossaa MCP:n itsenäisenä edustajana, ja nyt hänellä oli takanaan vielä Bingun edellisellä kerralla valinneista UDF:läisistä ainakin jokunen. Binguhan oli kuitenkin UDF:n ex-pressa Muluzin "hand picked" ehdokas, ja UDF:ssä tehdään niinkuin pomo sanoo. Edelleen. Näissä vaaleissa Muluzi (joka siis bannattiin ulos vaaleista) sanoi että meidän väki äänestää sitten Temboa.

Ja nyt herra istuva presidentti on sitten haalinut n. 70 pinnaa kaikista äänistä? No joo... Ok, olihan vaaleissa toki vastakkain ns. uusi naama ja vanha liitto (Tembohan käytännössä johti maata diktaattori Bandan viimeisinä vuosina). Silti tuo äänimäärä on kyllä ihan hippuisen liian raju.

No, käytännössähän Malawissa siirryttiin näissä vaaleissa taas yksipuoluejärjestelmään. Nehän ne ovat aina tupanneet toimimaan.

Mutta mitäpä me nyt näistä. Täällä vaihdetaan vaippaa ja kaikki menee niinkuin pitääkin. Paino nousee Möykyllä ja isillä. Jostain vaan kun keksisi pikkuiselle ihmismäisen nimen.