Tiedattehan vissiin suomalaisen tammikuun aamuruuhkan. Pimeaa on ja unihiekan seasta sita yrittaa tahtailla autolla kohti tyomaata.

Omana hupinani noilla aamuisilla pendeloinneilla on yleensa ollut helvetinmoisen raminamusiikin luukuttaminen kiesin laitteistoilla. Tyopaikalle saapuessa unet ovat karisseet silmista ja adrenaliiniakin on ollut keraantyneena vereen riittavasti paivaa varten.

Mutta berkeles. Ei toimi esim. Bodomjarven poijjaat aamuruuhkassa taalla. Liian valoisaa ja aurinkoista. Pitanee siirtya johonkin pilipali-reggaeen. Jauhonaaman Bob Marleyn kuunteleminen taalla tosin on myoskin menettanyt viehatystaan. "Them belly full but we hungry" meikalaisen soittamana on ehka hieman kornia.

Se musiikista. Sitten vuoden ensimmainen yleispoliittinen katsaus Malawiin.

Malawi laittoi tassa alkuviikosta diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa sappiin. Olivat asioineet pikku-Kiinan kanssa yli 40 vuotta. Nyt menivat ja siirsivat lahetystonsa Pekingiin. Syy tahan on Kiinan nouseva talousmahti. Siita on paastava osille, viis ihmisoikeuksista ym. Kiinastahan Malawin hallitus on myos pyrkinyt ottamaan oppia internetin valvonnassa. Lahettivat sinne nimittain kevaalla 2007 oikein 30-paisen joukon tiiraamaan miten hommat pitaa hoitaa. Taiwanin kanssa suhteet luotiin kylman sodan aikana, jolloin Malawi kuului USA:n leiriin.

Samaan syssyyn Kiinailmionsa kanssa Malawin hallitus toivotti Libyan takalaiselle lahettilaalle "tervemenoa". Ei ole kuulemma tarvetta lahetystoille koska maiden valilla ei ole juurikaan kauppaa tai mitaan muutakaan. Pahat kielet kyllakin kertovat etta suhteet purettiin Libyan oppositiossa olevalle UDF-puolueelle antaman tuen vuoksi. UDF kun on jossain maarin muslimien kansoittama.

Maissia takalaiset menivat ja myivat taas Zimeille. Robert kun maksaa corninsa taaloilla. Hyva hyva. Ainoa vaan etta WFP ja USAID ovat arvioineet n. miljoonan malawilaisen tarvitsevan tanakin vuonna ruoka-apua. Lisaksi eilen Malawin etelaosista palannut tuttu sanoi taman vuoden sadosta (ainakin siella) noin puolen olevan jo menetetty. Sateet kun ovat hakanneet kasvit mossoksi. Tricky bisnes siis. Malawi kun tarvitsee myos sita ulkomaanvaluuttaa. Mika ihmetyttaa tassa eniten on tuo ruoka-avun varassa oleminen. Jos kerran ruokaa siis on myytavaksi asti.

Sankarimme Hanen Korkea-arvoisuutensa Malawin demoktraatisen tasavallan presidentti tohtori Bingu wa Mutharika muuten valittiin taalla vuoden 2007 achieveriksi. Hurraa! Perusteina olivat mm. vanhustenhuollon tilaan puuttuminen ja teiden kunnostus. Listaan olisi kenties voinut lisata myos parlamentin sysaaminen pidennetylle talvilomalle. Ukko kun meinasi saada lunta tupaan parlamentissa muutamien ilmeisen omavaltaisten paatosten vuoksi. Siksipa Malawissa ei ole eduskunta kokoontunut viimeiseen kolmeen kuukauteen. Ja tietoa ei ole koska se seuraavan kerran kokoontuu. Presidentin vaalit pitaisi pitaa 2009. Mitaan valmisteluja niiden eteen ei olla aloitettu. Viimeksi kun vaalit pidettiin 2004 totesivat kansainvaliset tarkkailijat niiden sujuneen alle kaikkien mittapuiden. Tuolloin vaaleja oltiin sentaan valmisteltu 2 vuotta.

Etta hyvin menee mutta menkoon.