Mistähän aloittaisi? On meinaan tullut kirjoitettavaa rakkaalle päiväkirjalle ihan ovista ja ikkunoista. Ja ihan kaikkea ei varmaan taas muistakaan.

Kerrotaan ensin lisää tuosta viime viikolla mainitusta ”vallankaappaushankkeesta”. Siitä on nyt riittänyt puhetta. Oli kuulemma löytynyt käsinkirjoitettu lappu, ilman allekirjoituksia toki, jossa todettiin sen Sec. 65:den olleen opposition plan A presidentin heivaamiseksi. Plan B (from Outer Space) olisi sitten ollut tämä vallankeikaus. Muluzista olisi tullut pressa ja John Tembosta kakkosmies.

Hallitus on mennyt ja pidättänyt entiset armeijan-, poliisin- ja tiedustelupalvelun pomot. Ja lisää luvataan lehtien sivuilla. En tiennytkään että Malawilla on tiedustelupalvelu... Ex-pressa Muluzin kämppää on ratsattu pariinkin kertaan. Kenkää on tullut muutamalle tiedustelupalvelun ja armeijan pienemmälle kiholle. Niinkuin viime viikolla jo sanoinkin, ei tämä ole ensimmäinen kerta kun Bingu vetäisee treason-kortin esiin. Itse asiassa menossa on nyt neljäs keissi. Kolmesta aikaisemmasta ”salaliitosta” ei lopulta ole tullut muuta kuin korvaukset syytetyille. Kertaakaan ukko ei ole kuitenkaan kohdistanut näitä syytöksiä ihan näin suoraan oppositiota vastaan. Muluzi vetäisi kymmenen vuoden aikana tällä huhmareella kertaalleen, joten ihan viaton ei hänkään ole.

Parlamentin pitäisi aloittaa tänään budjetin käsittely. Dialogia hallituksen ja opposition välille täällä kovasti toivotaan. Tätä dialogia herra presidentti auttoi perjantaina sanomalla vuosittaisten kauppamessujen avajaisissa että ihmisten pitäisi vahtia paremmin valitsemiaan kansanedustajia. Ja nyt suora lainaus:”Katsokaa nyt millaisia eläimiä nuo opposition edustajat ovat...” Lehdet ovat entistä selvemmin hallituksen otteessa, tai ainakin jutut ovat entistä enemmän yksisilmäisiä/”saneltuja”. Esimerkiksi tästä sec kuusviidestä ja oppposition ja hallituksen välisistä neuvotteluista sanottiin viikonloppuna, että oppositio teki väärin tullessaan neuvotteluihin valmiiksi mietityn agendan kanssa. Ja että niin ei tehdä neuvotteluissa. Siis mitä vittua taas? Että neuvottelemaan pitäisi mennä ilman asiaa? Ja siksi toisekseen tämä näiden silmänkääntötemppuilu on aika hupaisaa seurata. Kukaan ei lehdissä enää sano että se Sec 65 on perustuslakiin kirjoitettu juttu. Nyt se on ”neuvottelukysymys”.

Kaduilla tämä poliittinen kuohunta ei onneksi näy mitenkään. Tai no, ajoi täällä lauantaina opposition kaiutinautot ympäri kylää Nelson Mandelaa huutamassa. Muuten suurin osa malawilaisista ei jaksa taaskaan oikein stressata. Lilongwen High Courtin edessä oli ollut perjantaina pari tuhatta ihmistä solvaamassa hallitusta, mutta ne taisivat olla paikalle varta vasten haalittuja aktivisteja. Tavallinen malawilainen alkaa olemaan kyllästynyt tähän pelleilyyn. Parempi mennä läheiseen baariin ottamaan pari lasia chipukua kuin seurata puku-ukkojen pelleilyä.

Viime viikolla sanoin Bingun touhujen muuttuneen ihmeellisemmiksi tässä vuoden aikana. No, viikonloppuna expat-bileissä kuulin melko luotettavasta ei-malawilaisesta lähteestä ukon ottavan kuppia aika tanakasti. Siltä se kyllä vähän näyttääkin.

Sitten tämä epeli on kanssa päättänyt puuttua maan urheiluelämään. Oikeammin sanottuna fudikseen. Kas kun ensi huhtikuussa pitäisi olla vaalit tässä maassa. En tiedä pidetäänkö niitä. Vaalien fyrkat kun riippuvat tästä tulevasta budjetista. Ja jos ei budjetti valmistu ajallaan, ei vaalejakaan voida pitää ajallaan. Mikä tietysti varmaan harmittaisi herra presidenttiä oikein kovasti. Anyway. Tuolle alkuvuodelle -09, sarjan päättymisen jälkeen, pressa on sponssaamassa upouutta fudiscupia jossa palkintona olisi fyrkkaa eniten ikinä koskaan missään. 60 miltsiä eli 300 000 euroa. Finaalit pelattaisiin juurikin vaalien aikoihin. Ja turnauksen virallinen nimi olisi... Tadaa! BINGU-CUP! Miten olisivat ”Isä Aurinkoisen malja” tai ”Aatu-trophy”?

Se politiikasta tällä erää. Diktatuurin suuntaan taitaa heiluri olla matkalla. No, siitähän täällä on kokemusta. Ja älkää luulkokaan että Muluzia jotenkin parempana pitäisin. Samaa huttua sieltäkin olisi luvassa jos ukko valtaa pääsisi. Tai varmaan pahempaakin. Se ehkä kostaisi fyysisesti vastustajilleen.

Muuten viikonloppu meni rauhallisissa merkeissä. Britti-Alex piti n. 500 metrin päässä kämpältämme partyt lauantaina. Niihin osallistuinkin. Lainasin VeeKoolta fillaria matkantekoon. Herranjumala että tuollainen perus-kiinalainen Malawifillari voi painaa paljon. Varmaan jostain ekstra-valuraudasta oli munamankeli valettu. Pääsin sillä portista n. 30 metrin päähän kun ketjut putosivat ekan kerran. Hassua oli vartsajannujen huoli siitä että osaanko mä laittaa ne takaisin paikalleen jos ne putoavat uudestaan. Nää pitää täällä valkoisia aivan kädettömänä jenginä. Tänään talollemme tullut moskiittoverkkohitsari oli kanssa ihmeissään kun kuuli että olen mäkin joskus jotain hitsannut. En paljoa, mutta kyllä mä tiedän miten noi vehkeet pelaa. Lattia-ukkoa ei näy. Ja muurahaisetkin kuljettavat korttaan tätä nykyä jossain muualla.