Muistanette että täällä käytiin enemmän tai vähemmän legitiimit presidentinvaalit? Vaalit, joiden tulosta on arvosteltu niin maan sisältä kuin ulkopuoleltakin.

Maan sisällä suurinpaan ääneen huusi opposition nokkamies Kizza Besigye. Hän sanoi, että koskapa jo kahden edellisen vaalin tulos oli väärennetty (se muuten todettiin ihan paikallisessa oikeudessakin), hän ei tule tällä kertaa viemään vaalitulosta oikeustalolle vaan kadulle. Museveni vastasi tähän "Teeppä se ja katotaan mitä sitten tapahtuu."

No, nyt viime viikolla Besigye veti tämän ässän hihasta. Hän kannusti kannattajansa "kävelemään töihin". Ei sopinut poliisille se. Töihin käveleminen kiellettiin "laittomana mielenosoituksena". Mitä se toki onkin. Besigye heitettiin viikonloppuna niska-perseotteella poliisiautoon telkkarikameroiden surratessa. Oli sen näköistä toimintaa, että vain oikea tulokulma pelasti kaularangan napsahdukselta.

Päästivät sitten äijän vapaalle pyhänä, ja nyt Besigye oli sitten pistänyt marssimisen pystyyn. Ja koskapa hänellä on kannatusta, oli marsseihin myös osallistujia. Boda bodat ja taksit eivät ole Kampalassa tietyillä alueilla ajaneet kannatuksen vuoksi. Muualla maassa sama juttu.

Eli helvettihän siinä on paikoin ollut irti. Palavia autonrenkaita, running battleja mielenosoittajien ja poliisi-armeija akselin välillä. Kyynelkaasua ja kumiluoteja. Parast' aikaa pohjoisessa Gulussa (jossa Empan piti olla eilisestä huomiseen. Ei ole, onneksi.) ammutaan kumiluoteja sarjatulella. Tiedä vaikka olisi joka kymmenes kovakin. Besigye itse oli saanut rubber bulletista osuman. Opposition parlamentaarikkoja on kyörätty vuolaana kymenä pahnoille, joukossa muun muassa Kampalan vasta valittu pormestari. Eli saas taas nähdä. En usko että vaikuttaa anopin vierailuun millään tapaa.

Jenkit, britit ja  sun muut donorit ovat asiaan jo ottaneet tuomitsevan kannan. Muutama päivä sitten Hillary oli jo sanonut, että ei oo kivaa kun Ugandan poliisi vetää pidätettyjä pataan selleissä siihen malliin, että välillä henkikin pakenee.

Nämä ottelut ovat sattuneet tuolla ihan muualla, eli tällä puolella kaupunkia ei ole havaittavissa taaskaan minkään sortin hässäkkää. Iltapäivällä tuli tietoa, että Jinja-roadia (kylän yksi pääväylä) tulee välttää. Niinpä ajoin toista kautta Zaibatsun pajalle. Meinasi taaimmainen sivulasi pudota kiesistä. Siis se sellainen takaa raolleen avattava. Lähti meinaan töyssyssä irti kyseistä suljinmekanismia koossa pitävä lasin ulkopuolinen mutteri. Näppäränä poikana värkkäsin siihen väliaikaiskiinnityksen ostamalla Gamesta kymppikoon pultin ja mutterin sekä kaksi tiskialtaan gummiprikkaa. Ei vaan saanut tuolla metodilla konstruktiota niin tiukaksi (ei uskaltanut kiristää ettei lasi sano poks) että sadekauden vesi pysyisi loitolla auton sikaosastosta. Puuttuvan muovilutsin olisi saanut kyllä toriltakin, mutta laiska kun olen (ja turvallisuuttani arvostan) päätin mennä merkkihuoltoon. Siellä kundit saivat kahdessa tunnissa varastettua jostain uuden osan.

Siinä tärkeimmät tänältä pänältä.