Täällähän on ollut taas oikein leppoisaa. Maanantaina yhden-kahden aikaan Lugogon ostarilla oli ihan rauhallista ja kolmelta viuhuivat kumiluodit ja kyynelkaasu suhisi. Eli pintapuolisesti kaikki on kaupungilla niinkuin ennenkin. Kokoajan saa kuitenkin vähän katsella ympärilleen ja ainakin itse pohdin mopoillessani vaihtoehtoisia poistumisreittejä.

Olivat saaneet oikein liikkuvaa kuvaa televisioon Besigyen pidätyksestä. Tuntematon huppupää tuli footagessa Besigyen Land Roverin viereen ja pieksi vasaralla autosta sivulasit sisään. Takasivulasin kohdalla kolmannen iskun jälkeen kaverin ote lipsahti moskulasta ja se putosin lasin läpi auton sisälle. Samaan aikaan auton toisella puolella politsei täräytteli pistoolinperällä menemään kilikoli. Kun reikiä oli tarpeeksi, ruvettiin lutraamaan kyynelkaasulla kera pippurisumutteen.

Ja nyt tulee sitten se "heh heh"-osuus: Hallitus sanoo, että Besigye aloitti riehumisen ja hänellä oli vasara koko ajan mukanaan. Hän myös hyökkäsi vasaran kanssa ensiksi autoa piirittäneiden poliisien kimppuun.

Mä kysyn alkuun ihan periaatteesta että miten vasaralla hyökätään auton sisältä, ovien ollessa lukossa ja ikkunoiden kiinni?

Sitten mä kysyn sen kaikkein tärkeimmän kysymyksen: Eikö nämä oikeasti tajua mitä televisiokamera merkitsee? Ei ihan oikeasti. Kolmen minuutin filmissä näytetään jopa se hetki, jolloin vasara tippuu auton sisälle. Normaalijärjellä varustettu ihminen ei vaan voi oikeasti väittää mitään muuta.

Nyt sitten pitänee esittää kysymys Ugandan hallituksen järjenjuoksusta sillä he edelleen pitävät neuvostomaisesti kiinni alkuperäisestä tarinastaan. Besigye sokeutui ainakin väliaikaisesti tässä episodissa ja Museveni oli alkuun kieltänyt hepun roudaamisen Nairobiin hoidettavaksi. Äläkän kovenemisen johdosta ukko oli kuitekin antanut Besigyelle passin takaisin.

Lakimiehet menivät tänään kolmeksi päiväksi lakkoon, protestina näitä hallituksen sortotoimia vastaan. Eli tuomioistuimet ovat nyt kait sitten kiinni. Toimittajia on otettu muutama sata jemmaan, ja eilen hallitus oli tehnyt varmuuden vuoksi kaduilla rutiininomaisia massapidätyksiä, eli ihmisiä oli otettu täysin arvalla putkaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, täälläkin. Edelleen täytyy rauhoitella lukijoita, että näillä kulmilla ei ole ollut mitään hätää. Vettä olen kuitenkin varastoinut ja jerryt ovat taas löpöä täynnä...