Ens alkuun pitää heti sanoa, että ei mene Suomessa vaffasti ei. Sietäiskö tuota resurssien allokointia vähän tarkistella, eikä vaan jaagata jokaista hirvikiväärin tahi muun tussarin omistavaa kuin suurta rikollista?

Täällä Ugandassa olen joutunut suhtautumistani aseisiin miettimään. Tai no, jo Malawissahan se alkoi. Muistan kun ensimmäisen kerran, kahden maassaolopäivän jälkeen, menin paikalliseen supermarkettiin ja huomasin yht'äkkiä seisovani jugurttihyllyn edessä, vieressäni kolhiintunutta Kalashnikovia melko huolettomasti pyöritellyt sotilas. Sitä tuli äkkiä jotenkin skarpimpi olo. Ja kyllä, mä olen sen verran rasisti että jotenkin maastopukuinen musta automaattiaseen kanssa herättää mussa tietyn itsesuojeluvaiston.

Pyssyt ovat täällä jokapuolella katukuvassa. Ihan joka puolella. Jokaisen pikkuputiikin parkkipaikkavahdilla on torakko. Se voi olla briteiltä periytynyt Lee Enfield, jo mainittu Kalashnikov tai joku muu. Olen minä Uzinkin porttivahdilla nähnyt.

Aseita nuo vahdit käsittelevät luvalla sanoen vaihtelevalla huolellisuudella. Pahimmillaan avotähtäimillä suurinpiirtein kaivellaan hampaidenvälejä puhtaaksi, eli tässäpä se syy tuohon mun edellä mainittuun rasismiini. En ole kalkkipojan nähnyt yhtä huolettomasti ikinä asetta käsittelevän kuin mitä keskiverto pankkiautomaattivahti täällä tekee. Tästä huolimatta vahinkoja sattuu suhteellisen harvoin. Se on ihme.

Ugandassa on luvallista omistaa kokolailla millainen pyssy vain. Lupa poliisilaitokselta ja sen rynkyn saa kaappiinsa ostaa. Se onkin sitten aiheuttanut seuraavan:

Malawissa sai pelätä talomurtoa ihan tosissaan. Pangaveitsin aseistautuneet jengit raidasivat järjestelmällisesti asuinalueita eikä kukaan voinut oikein mitään. Tavallisella kansalla ei ollut varaa pyssyihin, laittomasta aseesta sai automaattisesti 14-vuotta linnaa ja normaali-poliiseillakaan ei tykkejä ollut. Toisaalta siellä tuli nähtyä ne sotilaatkin heristämässä baarimikolle rynkkyä, ilmaista kaljaa vaatien (ja saaden).

Täällä aseita on jokaisella, tai ainakin voi olettaa että jokaisessa vähänkään varakkaamman näköisessä torpassa on pyssy. Niinpä mahdollisen murtomiehen pitää miettiä että onko se 32" Samsung sittenkään sen riskin arvoinen? Laki kun sanoo myös, että tontille luvatta tulijaa saa häätää tulella.

En mäkään koko maata aseistaisi, mutta joku roti tuohon luvallisten aseiden vainoamiseen/syntipukkien etsimiseen pitäisi jo saada. Meinaan alkaa ottaa aivoon kun jokaisen "Hyvinkään" jälkeen pyssyt ovat syyllisiä, ei se, että kilipäille ei löydy/ole löytynyt aikanaan tarpeeksi hoitoa.