Sillä lailla. Siellä oli eilen Blantyressä ollut edellisessä kirjoituksessa mainitussa townshipissä taas täysi meno päällä. Tällä kertaa asialla olivat olleet nuoret tytöt/naiset, ikähaarukalla 6-20 vuotta. Useita satoja protestoijia laulamassa ja tanssimassa "jos Paselia ei tuomita, me otamme asian hoitaaksemme". Samalla oli sitten vaadittu alueen jokaista muutakin vähänkin isommassa mittakaavassa bisnestä harjoittavaa henkilöä tilille. Perustelut olivat olleet jälleen aukottomia, mutta niistä lisää vähän tuonnempana.

Tarkastellaanpas nyt sitten tätä "Paselia". Kaverin perhe on tullut Malawiin kolmekymmentä vuotta sitten. Eli kyseessä on imigrantti-pakistanilainen. Koska täkäläisten natiivien bisneksenteko taidot ovat luvalla sanoen kehnohkot, on aika selvää että kovalla duunilla (ja varmasti kieroilemalla, työntekijöiden oikeuksia polkemalla tms.) tämä perhe on onnistunut ostamaan Ndiranden townshipistä maata, rakennuttamaan maalle taloja ja sitten vuokraamaan näitä tarvitseville. Minibussien omistaminen on täällä käytännössä lupa painaa rahaa, joten päivän selvää on että perheen bisnekset ovat sillekin saralle lonkeroituneet. Samoin motellin (jossa on baari ja muoria) pitäminen on tuottoisaa toimintaa. Eli tosiasiassa näitä yrittäjiä vainoaa nyt heidän kateellinen asiakaskuntansa. Vähän niinkuin Pietarissa vuonna 1917.

En minä noiden pakien bisneksentekotavoista niin paljon aina itsekään tykkää. Tosiasia on kuitenkin se, että ilman heitä täällä menisi vielä huonommin kuin nyt menee. Siksi paljon "inkkarit" kuitenkin työllistävät väkeä. Tässä voisi halutessaan nähdä analogiaa Zimbabween... Tosin en usko että nämä Blantyren mellakat olisivat millään tavalla valtiojohtoisia.

Sitten ne perustelut Paselin vainoamiselle. Eilen riehuneesta väkijoukosta oltiin myönnetty, että Paselia ei poliisi epäile. Mutta tämä kiinnijäänyt lapsentappaja on nähty monta kertaa Paselin omistamassa baari/motellissa, joten se todistaa aukottomasti että Paseli tietää jotain näistä murhista. Lisäksi hän on ostanut uusia minibusseja liian monta liian nopeasti (täällä ei todellakaan tavallinen kansa tajua että pankista voi saada rahaa lainaksi. Tai että joku on voinut jopa säästää vuosien saatossa fyrkkaa investointeja ennakoiden.) Ei ole muuta mahdollisuutta kuin satanismi tällaiselle vaurastumiselle, joten paskaks vaan.

Nyt tuntuu taas siltä että ei näillä hönöillä ole toivoa. Ainakaan niin kauan kuin suhtautuminen työhön (siis kaikkeen muuhun kuin maissin kasvattamiseen liittyvään työhön) on Sysimetsän sanoin:

Kai moni miettii onko nyt mieltä missään,
Raataja rankka tai työtön ikävissään.
Huominen heille synkältä aina näyttää,
Viitsi ei kukaan, lähteä mukaan, jos jotain yrittää.

Harva meistä on rautaa, moni taipua saa.
Moni omillaan oppinut ei ole toimeen tulemaan.
Minä taivu en koskaan, tahdon vain yrittää
Ja kaiken sen, minkä pitää mä päätän, se mulle myös jää.

Seuraavaksi Ii- siellä on se joki.