1. 2,4 miljoonaa euroa herra presidentin seuraavan puolen vuoden henkilökohtaisiin AU-toimiin.
  2. Toinen mokoma herra presidentin AU:ssa tekemien aloitteiden tukemiseen.
  3. 2,2 miljoonaa Malawissa järjestettävään Afrikan talousministerien kokoukseen.

Siinä tämän viikon satoa euromääräisesti. Perseaukiselta maalta ihan hienosti toimittu. Toistetaan: Nämä ovat taas normivaltiolle pieniä summia, Malawi ei ole normivaltio. Paikalliset talousihmiset ovat jo repineet peliverkkarinsa noiden kanssa.

Mutta ei hätää. Lehdistö on yhtenä neekerinä (käytän tässä toimittajien ikiaikaista haukkuma/kutsumanimeä, joka siis johtuu siitä, että ennen vanhaan toimittajilla oli kädet ja joskus naamatkin mustina painomusteesta.) tukemassa Bingun AU-puheenjohtajuutta. Perustelu: Malawi pääsee valokeilaan ja sitä kautta ihan varmasti lisää houkuttelevuuttaan sijoituskohteena. Sijoittaisitko sinä maahan, josta et saa viedä edes omia rahojasi pois? Saati sitten firmasi.

Ihan jänniä oli herra Pinokkio puhunut Etiopiassa rundatessaan. Ei ole kuulemma demokratia mitään numeropeliä. Eikä se ikinä ole sitä ollutkaan. Mites kun minä olen aina luullut että demokratia on nimenomaan numeropeliä. Eli siis ynnäillään äänet ja katsotaan kuka sai eniten. No joo, onhan demokratialle valtiotieteellisen pääsykoekirjoissa paljon määritelmiä, mutta noin niinkuin perustavana ideana kait siinä on valintaprosesseissa jonkinsortin äänestyslappujen kalkuloiminen? Kertoikohan herra Mutharika tässä jotain rivien välissä?

Ja kova kovaa vastaan laitetaan kanssa niitä hallituksia vastaan jotka poliittisia vastustajiaan pidättävät ja syyttävät. Eikä Malawissa ole kuulemma yhtään poliittista vankia.

Tuossa vaiheessa lehtijuttua oli pakko mennä kuistilla käymään.

Juueioojuu yhtään poliitikkoa vankilassa. Tällä hetkellä. Hirveä liuta ihmisiä on kuitenkin löysässä hirressä erilaisten valtiopetos oikeudenkäyntien jäljiltä. Oikeudenkäynnit ovat katsokaas kesken ja vastaajat takuita vastaan vapaalla. Uuden poliisilain nojalla kuka vaan noista voidaan hakea pyttyyn ihan silloin kun ketä vaan huvittaa. Aivan satavarmasti Malawin poliisilaitosten putkissa istuu tälläkin hetkellä paikallistason noubadeja poliittisista syistä.

19. päivä tätä kuuta IMF:n ja World Bankin boardit pitävät kokouksen, jossa päätetään riittääkö Malawin hallituksen esitys maan taloudellisen tilanteen parantamiseksi (siellä on puhetta mm. "keinoista saada maahan lisää ulkomaanvaluuttaa". Eli kaipa se devalvaatiota suomeksi tarkoittaa.) Jos se kelpaa, saa Malawi ko. instanssien lisäksi "rahansa" myös kahdenvälisiltä lahjoittajamailta. Jotta selvitys hyväksytään, tulee siinä olla myös selvitykset siitä, mihin rahat menevät ja miten niiden käyttöä valvotaan... Ans kattoo miten äijäin käy. Jos noita rahoja ei tule, alkaa ainoa keino hallituksella olemaan Kiinan oven raapiminen. Mikä taas voi olla paha paikka lännelle, joten suo siellä ja vetelät housuissa.

Henkilökohtaisella puolella ei ole taaskaan niin kauheasti uutisoitavaa. Tirppa suostui tänään kahden päivän tauon jälkeen syömään. Salilla kävin. Söin kalapuikkoja ja poltin kaksi tupakkaa (sekä soitin kompin ja toiset pojat säesti). Superpiian lähetin ostamaan pyykinpesujauhetta lähikaupasta. Teroitin käsillä konetta osoittamalla, vanhaa pesuainepakkausta näyttämällä ja noin sataan kertaan sanomalla sanat "Machine" ja "powder" että "ei sitten sitä käsinpesujauhetta, vaan tätä toista." Arvaatte varmaan mitä se toi? Ei osaa meidän Suzie englantia ei (ja joskus tuntuu myös siltä, että ei ole likalla ihan kaikki Myllylät doupattuina).