Pitipä tuossa öylössäpäivin NRA-puolue (ei, se ei ole pelkästään kivääriparty vaikka lyhenteestä voisi niin päätellä) esivaaliaan Vanhalla Kiitoradalla keskellä Kololon kaupunginosaa. Se on siis sellainen tyhjä viheralue, jolla juhlistetaan paraatein UHURUA itsenäisyyspäivinä.

No, satuimme ajelemaan siitä ohi kiinteistöhuijarin kanssa, ja tämä nainen kertoili ihan hassuja juttuja. NRA/Hallitusporukka kun on nyt muuttanut sääntöjään siten, että esivaaleissa tappioita kärsineet eivät saa asettua ehdolle itsenäisinä ehdokkaina parlamenttivaaleissa. Ihan järkeenkäypä ajatus sinänsä, puolueen kannalta siis.

No tämähän on sitten nostanut rimaa puolueen sisällä aika korkealle. Niinpä Kampalasta kotoisin olevat esivaaliehdokkaat ovat parhaimmillaan palkanneet blokkaajia pitämään muualta Ugandasta paikalle tulevia ehdokkaita loitommalle vaalialueella siksi aikaa, kun he kiertelevät vaalikarjan joukossa kirjaimellisesti jakamassa rahaa. Varsinkin istuvat parlamentaarikot ovat kunnostautuneet tässä. Mistähän heille rahaa ihan jaettavaksi asti riittää, kehitysmaassa?

Sitten toinen havainto. Se oli Eid eilen, elikkäs Ramadan ja paastoaminen päättyi muslimeilla (en nyt ota kantaa siihen "paastoamiseen" sen kummemmin.) Tämähän sitten näkyi väkisinkin katukuvassa, ja voi pojat. Illman muuta voin sanoa että tapaamistani kampalalaisista (katson tapaamiseksi ihan ajatustenvaihtoon asti kehkeytyneen juttelun) iso osa suhtautuu melko nuivasti muslimeihin. Ja tämähän on ilmeisesti niiden pommejaan laukoneiden "Nuoriso"-kusipäiden ansiota tai vikaa. Miten sen ottaa. Korvaan oikein kilisi moinen.

Ehkäpä kummallisimpana kokemuksena täällä on kuitenkin sattunut kahden ugandalaisen lastenhoitajan tapaaminen Golf Course Apartmentsin leikkipaikalla. Me kun mennään sinne aina tuossa kybän-yhdentoista väliin vähän kiikkumaan.

No juu, nämä naiset hoitavat ruotsalaiskaksosia. Ikää pojilla on pari kuukautta Tirppaa enemmän, eli aika samalla viivalla menivät. Arvatkaapas mitä toinen näistä rasistisista paikallisista multa kysyi?

Se nainen kysyi että "Mistä johtuu että valkoiset mukulat ovat terävämpiä kuin meikäläiset lapset?" Kalskehti pahasti kallonmittauksille se.

Mä en, kaikesta netseilystäni huolimatta, oikein tiennyt mitä vastata. Aloitin kuitenkin perheiden lapsimäärien erolla, eli sillä että keskimääräinen kalkkilapsi saa pienenä ollessaan enemmän huomiota aikuisilta ja muutakin virikettä. Tokihan tähän olisi pitänyt muistaa sanoa vielä sekin, että tänne matkaavat kakarat ovat yleensä sieltä well-off päästä. En muistanut.

Sitten pohdittiin ravinnon osuutta aminohappoineen sun muineen. Oli aika iso ero keskustelun tasossa verrattuna tavallisen malawilaisen nannyn kanssa jutskaamiseen.