Reflektoidaanpas tanaan vahan tata kouluelamaa.

Ihan ensin pitaa mainita mahd. huolestuneille vaestorekisterilaisille etta "Bissen" on nimestaan huolimatta mitaan uskontoa tunnustumaton koulu. Eli koululla ei ole ns. agendaa tassa asiassa.

Tama on myos ns. yhtenaiskoulu. Eli muksut taalla ovat ikavalilta 4-17. Se taas aiheuttaa sen, etta esim. talla viikolla luotsaamani standart kutoset, jotka ovat 10/11- vuotiaita eivat breikeilla leiki koulun pihalla. "Se on niin lapsellista.| Ok, osa pojista kylla potkii fudista kentalla, mutta suurin osa vain hengaa. Oikeastaan takalaiset vitosetkaan eivat pahemmin tee "lapsellisuuksia" valitunneilla. Ja tata muottiahan Suomeenkin ollaan ajamassa...

Koulupuku on kaikilla paalla. Siniset housut ja valkoinen kauluspaita tungettuna housuihin. Jopa neljavuotiailla. Ylakoulun vanhimmat ovat vapautettuja tasta koska he ovat "isoja". Yhtenainen koulupuku vanhetaa lapsia pirusti. On hassua nahda oppilaita kaupungilla siviilivaatteissa koska silloin he nayttavat (ja kayttaytyvat) kuin ikaistensa kuuluukin. Toki koululla kuulee perus ala-asteen "sa potkaiset palloa aina karjella!" "Enpas!" "Juupas!"-kiistojakin. Kuitenkin aika vahan ottaen huomioon lasten ian. Sitten kun 15-vuotiaat tytot ja pojat ylakoulun puolelta kavelevat vierekkain valitunnin aikana jutellen, tuomitaan se "unapropriate behaviour"iksi. Mustat ja valkoiset lapset mingle together, aasialaiset ja "inkkarit" kulkevat usein omissa porukoissaan.

Kirjoja ei oppilailla ole. Ei edes reaaliaineissa. Monistetta, monistetta, monistetta... Valttamatta kirjaa ei mielestani aina tarvitakkaan, mutta esim. historian opettaminen on tietylla tavalla aika tuskallista ilman oheislukemistoa. Koulun kirjasto kyllakin on aarettoman hyvin varustettu, mutta sielta lainaa ns. "asiatekstia ehka n. 10 % muksuista. Tanaan koko alakoululla oli yhteinen paivanavaus. Olipas hienoa nahda 7-vuotiaiden esittavan kuvausta antiikin Kreikan elamasta. Ehka yksi lapsi kolmestakymmesta oli sisaistanyt asiasta n. puolet. Muut vain latelivat vuorosanojaan. Kivoja tarinoitahan Kreikan jumalhommelit ovat. Vahan kuin Joosefin kaivoonpudottamisetkin. Mutta opettaa nyt tuon ikaisille historiaa tapolla. "Kreikka... antiikki... Dionysos..." Juuvarmaantajuavat mista on kyse.

Opettajat ovat enimmakseen opettajia. Kasvatuspuoli jaa heilta ilmeisesti aika usein vahemmalle. Opettaminen on hieman sellaista oppiennatysten saavuttamista. Sanelut ovat paivittaisessa koulutyossa kova sana.

Herran pelko on viisauden alku taalla. Kurinpito asioissa ei tarvitse tehda juuri mitaan, silla oppilaat tietavat etta tarvittaessa herra rehtori puuttuu asioihin jamakalla kadella. Eli johtajuus ei ole kateissa. Tietylla tavalla systeemia pitaa kasassa kansliaan joutumisen pelko.

Oli tassa jotain muutakin kirjoitettavaa mutta ajatus karkasi. Mennaan nyt sitten nailla.

edit: Eiku nythan ma muistin. Sarjassamme "Kun elama potkii niin se potkii": Luin lehdesta aika surullisen mutta samalla hieman vinosti hymyilyttaneen uutisen. Siis sillalailla "ei voi olla totta"-tyyliin hymyilyttaneen. Etela-Malawissa oli viime viikolla(kin) kovia sateita. Siellapa oli sitten eras paikallinen todennut kovan pellolla vietetyn paivan paatteeksi kotona, etta surseenpeti. Panga-veitsi on jaanyt maissiviljelmalle. Niinpa heppu oli lahtenyt pelastamaan oletettavasti lahes ainoaa omaisuutaan. Vetta oli tullut jutun mukaan kaatamalla, ja kun ukko oli paassyt pellolleen... Tsadam! Salama iski ja aijasta henki pois. Suremaan jaivat vaimo ja kahdeksan lasta.