Semmoisen aloittaa Chikondi ensi maanantaina. 30 000 lukukaudessa + kuljetus ja muut tilpehöörit siihen selkään. Kuljetus on pirun kallis, tai ei siis ole yhtä kertaa kohden, mutta siitä kuitenkin ynnääntyy kouluvuodessa enemmän kuin noista pelkistä lukukausimaksuista. Niinpä me ollaankin tässä ostamassa Patrickille ja Suzielle fillaria koulukyydin järjestämiseksi.

Koulu on täkäläisittäin hyvä. Oppilas/opettaja-ratio on keskimäärin 19/1. Koko Malawissahan tuo on 117/1. Ekalla luokalla tosin oppilaita on 35. Oppilaita per luokkahuone tässä koulussa on 28. Malawin ka. on 90. Koululle tulee juokseva vesi ja sähkökin löytyy. Vesivessoja neljä pojille ja sama määrä tytöille.

Onhan se uskomatonta että tuollaiset asiat ovat mainitsemisen arvoisia. Meinaan siis noita vessoja. So it goes.

Chikondia tosin ehdotettiin jo valtionkoulussa suoraan tokalle luokalle, joten katsotaan mitä uuden koulun maikka sanoo. Aivan varmasti jannu kakkosellakin pärjäisi, sillä sieltä eskarista on vissiin sitten tarttunut taitoja puseroon ihan kiitettävästi.

Tästä tulikin mieleen: Frouva Laakko voi laittaa mulle sähköpostia pikumies at hotmail.com-osoitteeseen. Pistän sieltä sitten tilinumeron tulemaan.

Nyt ei taas juuri muuta. Peljästyin vissiin meidän toissaöistä Rikun asteikolla 4.8 saavuttanutta järräytystä niin paljon, että nyt ollaan pari päivää nautittu kuumeesta ja vatsan melko liukkaasta toiminnasta. Väittäisin että tällä ilmastomuutoksella voipi olla kanssa jotain asian kanssa tekemistä kun meni kroppa ihan sekaisin. Damn you Al Gore.

Ja kun tässä nyt editoimaan ryhdyin, niin kerronpas taas yhden vähän vistovan jutun.

Tuossa lomalla ollessamme oli kaksi malawilaista jampesteria mennä päräyttäneet keskenään naimisiin. Kun muistetaan että sellaisesta on lain puolesta luvattu 14 vuotta kovalla työllä täytyy temppua pitää a) järjettömänä ja b) mielettömän rohkeana. Poliisi oli meinaan tullut saman tien ja pidättänyt kaverit, varmemmaksi vakuudeksi vähän nokialaista (ei siis mitään communicatoria vaan ihan oikeata) heilutellen. Linnassa ovat olleet rakastavaiset siitä lähtien.

Nation-lehti oli tehnyt jutun tästä tapauksesta. Olivat jopa kehdanneet viitata Malawin perustuslakiin jossa yksilöille taataan tiettyjä oikeuksia. Samalla olivat todenneet tuon sodomia-lain olevan ristiriidassa constitutionin kanssa.

Nyt hallitus on kieltänyt kaikkia toimialojaan ilmoittamasta yhtään mitään The Nationissa heidän "editorial slant":insa takia. Eli siis oli väärään suuntaan kenollaan lehti, joten otetaan rahat pois. Näinhän se toki tekee paikallinen K-kauppiaskin jos ei uutisointi miellytä, että ei siinä mitään. Oikeastaan paikallinen K-kauppias kyllä menee ja perustaa oman lehden.

Tässä on nyt vaan semmoinen juttu kanssa, että esimerkiksi Skotlannissa tämä syrjintätapaus on menossa paikallisen parlamentin käsittelyyn. Skotlanti on Malawin aika kova rahoittaja.

Ja juu-u. Kansakunnat täällä ala-Saharassa ovat aikalailla gay-vastaisia, Uganda etunenässä (siellä sateenkaari-lipun käytännön tunnustamisesta saa nykyään kuolemaa). Kovin on kolonialaistista tässä päässä esiintyvien mielipidekirjoitusten ja muiden kannanottojen mukaan vaatia kehitysmaata toimimaan vastoin omaa kulttuuriperintöään. Valkoiset kun ovat opettaneet tämän gay-sairauden malawilaisille, ja jos kerran kanat eivät tee sitä, koirat eivät tee sitä ja jopa siatkaan eivät tee sitä niin miksi ihmisten pitäisi tehdä sitä? Ja perään muutama jae Raamatusta, mielellään Vanhalta puolelta.