No ihan varmaksi en mene sanomaan mutta näytti kyllä hyvin vahvasti Morphipius Plexukselta, josta me emme tämän pikku neidin kanssa ymmärrä yhtään mitään.

Että sillä lailla. Oli viikon verran kotomaasta vierahia kyläilemässä. Tuliaisia saatiin vaatimattomat 15 kiloa. Nyt on Reissumiestäkin pakastimessa.

Mistäs tässä nyt sitten kertoisi? Forest Lodgessa oltiin, sademetsässä vaelleltiin ja käärmeitä bongailtiin. Paljon oli myös linnunääntä ilmassa, mutta näkyvyys lehvästössä oli rajoitettua varsinaisia lajitunnistuksia varten.

Sitten painelimme vuokra-Land Cruiserilla Sambiaan safaroimaan. Tiet olivat mitä olivat, kiitos sadekauden aikaisemman alkamisen rajan sillä puolen. Emppa oli menomatkalla puikoissa, ja hyvinhän se meni. Ainakin verrattuna meidät ohittaneeseen Toyota Hilux pick-upiin. Kabiinissaan oli kolme ZeddySailetia. Noin kilometri ohituksesta heidän Toitsansa oli kyljellään tien vasemmassa reunassa. Ei se vaurioista päätellen vissiin katon kautta ollut mennyt. Onneksi jätkillä ei ollut ollut lavalla ketään kyydissä. Silloin meinaan olisi varmasti katkennut muutakin kuin kylkiluita. Tiheästä nimismiehenkiharasta oli jäljistä päätellen perä irronnut ja sitten kuljettajasta olikin tullut matkustaja. Pysähdyimme tietenkin tsekkaamaan mahdollisia henkilövahinkoja, mutta koska niitä ei ollut päätimme jatkaa matkaa. Takaisin päin tullessa alekiroitanut ajoi noudattaen eräoppaan neuvoa vauhdin pitämisestä 60 ja 65:n välissä. Se oli tasaisehkoa kyytiä vaikka itse sen sanonkin. Empan käyttämä 40 kilsaa/timma meinasi hakata paikat takahampaista irti... Vettä tuli puolet matkasta oikein mukavasti ja se vähän aiheutteli kuoppiin osumista. Siinä kuulkaa vesi lensi lätäköistä ihan justiinsa niinkuin telkkarin automainoksissa. Saisikohan ajoneuvolähetti suorituksestaan yhden kertauspäivän? Vaikka eipä sen kait tällaiselle sydän&verisuonelle niin väliä enää ole.

Norman Carr-lodge tarjosi palveluitaan, ja mehän niitä sitten käyttelimme. Kaikki normi-otukset nähtiin taas, mutta leopardia ja hyeenaa uupuu vieläkin elukkalistamme. Lintuja tunnistimme pilvin pimein, kiitos lähinnä appiukon, joka mykisti tietämyksellään välillä oppaammekin (oli Sambian ensimmäinen ja ainoa naispuolinen eräopas. Lupasin kuitenkin Empalle että hän saa kirjoittaa "Afrikkaansa" emansipaatiotekstiä, joten ei siitä tässä enempää). Jonkin verran näkyi salametsästäjien ansojen vahingoittamia elukoitakin, surullisimpana n. 3-4 vuotias norsunpoikanen, jolta oli ansalanka katkaissut puolet kärsästä. Siellä se söi polvillaan ruohoa. Aikuisena tämän kaverin ainoa mahdollisuus on puskea puita nurin ja riipiä sillä lailla appeensa.

Näiden estämiseksi puistossa sallitaan lähikylien asukkaille kalastus. Jos se kiellettäisiin, alkaisivat (seuraavaan sanaan pitää sitten suhtautua huumorilla) villit tappaa puiston maaelukoita. Menomatkalla otimme kyytiin kaksi riistanvartijaa. Heille oli tullut käsky tarttua aseisiin ja lähteä tappelemaan salametsästäjien kanssa puiston pohjoisosiin. Siellä on sateiden vuoksi offseason. Vähemmistä turistivirroista johtuen salakaatajilla on nyt etsikkoaikansa, jota he toki koittavat parhaansa mukaan hyödyntää. Yli 9000 neliökilometrin alueella varmasti mahdollisuuksia norsunluun hankkimiseen onkin.

Tähän väliin vähän uusia kuvia South Luangwasta:

2120770.jpg

Tämä veijari oli toinen alueelle eksyneistä nuorista uroksista. Olivat ilmeisesti tulleet antamaan kyytiä puiston siinä osassa reviiriään pitävälle kahdeksan jäsenen lauman pääjehulle. Samana iltana näimme tämän laumanpomon örisemässä yöhön varoituksiaan. Oli aikas vaikuttava näky. Haava kuvassa olevan nokassa on kirahvin monon jäljiltä.

2120783.jpg

Carmine bee-eater. Pesivät kuivillaan olevan joen penkoissa. Linturintamalla yllätin itseni tunnistaen useita ennen näkemiäni lajeja, kuten esim. Lilians lovebird-papukaijan. Kyllä OKL-Martti saa nyt olla ylpeä.

2120810.jpg

Funtsaileva omakuva.

2120827.jpg

Empan lupaamaa Baobabia lehtien kera.

2120882.jpg

Dreadlock rastas. Woi-joi-joi Woi-jo-joi-joi.

Eilen kävimme katsastamassa järveä ja vähän nahkaakin polttamassa. Vesi oli arviolta +27, ilma +25 ja rannalla ei ketään meidän lisäksemme. Ihan vaan noin niinkuin tiedoksi sinne adventtisohjoon tämä annettakoon. Saliman käsityöläisputiikeista löysin norsu-kirjatuet. Vähän niin kuin sillä Paratiisitien kuuluisimmalla asukkaallakin.

Sitten onkin aika julkistaa itsenäisyysbileiden bingorivini. Muistaakseni ruudukossa piti olla: yksi urheilija, yksi poliitikko, yksi turha julkkis ja yksi näyttelijä. Joku jotain kautta tutuksi laskettavakin piti muistini mukaan olla listalla. En ole huijaillut ja katsonut missä järjestyksessä ovia availlaan. Here it comes:

 

Ampuja Satu Mäkelä-Nummela

"Määttä" Pentti Siimes

"Maitovalas" Kalervo Kummola

"Uuno" Vesa-Matti Loiri

"Ritva Valkama"

"Remu" Eero Milonoff

"Turha" Frederik

Ne "läskit" hopeasoutajat

Se "ilmukka" pronssijannu

Alli Paasikivi & käsivarret. Useita kappaleita.

Rasmuksen Lauri tai joku muu hanipöö ihqu

Kelaava Leo-Pekka Tähti

Isä Mitro

Voimisteluselostaja Marika Aho

Herra Overcomb. Useita kappaleita.

Sauli "the Next One" Niinistö


Ei näillä varmaan Saludoa tai joulukinkkua superbonuskierrokselta pokata.