Ihan ensin pitää sanoa taas että muutos on pahasta. Olen tässä parina päivänä tullut, normaalien hotellien sijasta, erääseen kahvilaan selailemaan nettiä, ja voihan rööri että osaavat serverit takuta. On todella palkitsevaa kun ostaa tunnin kortin, loggaa sisään ja serveri heittää ulos kahden minuutin jälkeen. Samalla häviävät loput 58 minuuttia bittiavaruuteen. Kahvilan väki levittelee käsiään ja hokee ”pepani pepania”. Tämä toki aina sen jälkeen kun kolme-neljä jannua on pyytänyt saada katsoa ostettua koodikorttia. Niinkuin sen tuijottaminen nyt jotain auttaisi.

Mittees muuta? Parlamettitalolla ovat työt käynnistyneet uudestaan. Arvatkaapas ketkä niitä kuransekoitus hommia siellä tekevät? Aivan niin. Kahtena päivänä ollaan bongattu kuorma-autonlavallinen kinuski raksajätkiä matkalla duuniin. Joukkueellinen jannuja asuu jossain alue kahdellatoista, ilmeisesti kaikki samassa ladossa. Saavat varmaan ihan kilpailukykyistä palkkaa he. Ainakin jos verrataan erääseen kanta-hämäläiseen kivifirmaan tuossa taannoin. Kiina kehitysavittaa.

Bingu se vetelee sanallisella huhmareellaan vasemmalle ja oikealle. Nyt heppu on suivaantunut oppositiolle koska he aikovat päivän selvästi väärentää tulevien vaalien tuloksen. Samaan syssyyn herra presidentti kertoo kaikkien Malawista tulevien nälkä-aiheisten uutisten olevan kanssa opposition paskapuhetta. Juupa juu. Näin tuossa joulukuun alkupäivinä yhden lehden tekemän gallupin (kuinka luotettava se sitten oli on toinen juttu). Sen mukaan pressanvaaleissa voittajaksi ei selviytyisi Wa Mutharika vaan MCP:n Tembo, UDF:n Muluzi heti kannassaan. Prosenttien erot Bingun ja Tembon välillä olivat viiden-kuuden luokkaa. Ilmeisesti pressalla on tällaisistä uutisista johtuen valahtanut jonkin verran lisää kuraa pöksyyn. Ainakin ukon kuvien määrä on taas lisääntynyt täällä Lilongwessa. Nyt se mainostaa jo maissisiilojen kuivausmenetelmiä ja tyttöjen koulutuksen tärkeyttä, entisten lintuinfluenssa-, ”maissi kasvaa hyvin”-, Unicef-, ”kattele nopeusrajoituksia”-, ”anna kätteni jäljen puhua puolestani”-, ”lopeta korruptio”-, ja mitä kaikkia helvettejä niitä ”hasta siempre la victoria”-mainoksia olikaan. Samaan hengenvetoon ukko vakuuttaa että ”ei tässä mitään vaalikampanjaa valtion rahoilla käydä. Kunhan valistan.” Joka mainoksessa Bingun kuva on ainakin yhtä isolla präntillä kuin itse ”asiakin”.

Eipä sillä, parilla tonnilla saa maasudulla ostettua yhden kylän äänet. Rahaa vaan chiefin handuun ja tämä käskee kyläläisiä äänestämään oikein. Ja sillä laillahan täällä kaikki puolueet toimivat. Eli padat kattiloita soimaavat ja kalakat älähtelevät kun koiralla niitä kapsautetaan.

Flunssan pukkasi toissapäivänä päälle. Ei hjuva.

Eikä muuten ollut eritasokiertoliittymähässäkkä se motarinpätkä Capessa. Se oli ihan vaan pätkä mutkaa tekevää tietä toisessa kerroksessa, päin helvettiä olevilla kallistuksilla. Vielä ei ole soomi mennyt ihan niin ”mika se oli se word, Amsterdamiin myymään kolmeakytä tonnia”-aksentille.