Mikään ei ole niin varmaa kuin afrikkalainen epävarmuus.

Meillä siis ovat niin kaksi kaveria, kaksi koiraa kuin auto matkalla Lilongwesta kohti Kampalaa. Voi veljet että on ollut hauskaa ja rentouttavaa seurata matkan joutumista.

Aloitetaan nyt vaikka sillä, että Tansania oli maarajoiltaan kiinni lauantaina. Kokonaan. Niiden tietokonesysteemit rajoilla olivat down. Niinpä retkikunta oli joutunut viettämään yönsä ei-kenenkään-maalla Njassaprotektoraatin ja Tangajikan välissä koskapa auto oli jo viety pois Malawista-----> ei paluulippua.

Sitten kävi selväksi että afrikkalainen tehokkuus on Firmassa ollut tekemättä mitään vaimon työluvan suhteen. Työlupaa tarvitaan verovapaustodistuksen saantiin. Ilman verotodistusta ei auto tule Ugandaan vaan jää rajalle. Luojan kiitos E:n pomo on teräväsanainen irkku, joka tarvittaessa saa näihin täkäläisiin laardiper*eisiin sihteereihin vauhtia. Ovat muuten melkolailla taitavaa väkeä työnvälttelyssä nämä.

No sitten käy ilmi että koirien maahantulon vaatimukset ovat muuttuneet. Että pitäisi olla maahantuontilupaa täkäläisestä maatalousministeriöstä etukäteen tilattuna. Ei pitänyt niiden virallisten lähteiden mukaan joita meille annettiin. Noiden lupien saamiseksi pitäisi olla luonnollisesti rabies-verikoe tehtynä hyväksytyssä labrassa. Lilongwea lähin sellainen on Cape Townissa... Lisäksi pitäisi olla......... KOIRIEN SYNTYMÄTODISTUKSET! Kelatkaa nyt! Tällä mantereella ihminen voi saada passin ilman syntymätodistusta!

Tansanian ja Kenian rajalla tänään siirtorekisterillinen auto sisuksineen olisi joutunut odottamaan neljä päivää siirtolupaa. "Olisi" sana siksi, että matkalaiset olivat ottaneet käyttöön etukäteen laaditun suunnitelma B:n. Sen mukaan tiukassa paikassa kiesiin veivataan Micken malawilaiset vanhat CD-laput kiinni ja apukuski näyttää tärkeänä sinikantista passia. Oli toiminut. Sissimme lienevät nyt Nairobissa yötauolla.

Koirien paperit saatiin tänään suht koht kuosiin Entebbessä, ilman almighty dollareita jopa. Huomenna jos yksi viskaali (joka on vaihdevuosista kärsivä kusipäinen mzungu) suostuu allekirjoittamaan yhden kirjeen saadaan safari päätökseen torstaiaamuna. Jos tämä puupää ei allekirjoita, joudumme hommaamaan clearing-yhtiön kautta vaihtoehtoisen Land Cruiserin matkalaisten perillesaamiseksi ja rynkkymiehen vartijafirmasta rajalle Pajeroa vahtimaan.

Talossa yläkerran kylppärin lavuaari on tukossa. Onko se ihme jos poistoputki vesilukolta seinän viemärille on ihan oikeasti vaakatasossa. Jos ihan tarkkoja ollaan niin viemäri seinässä on sentin korkeammalla kuin vesilukko. Koitin availla sitä viritystä kemiallisesti ja manuaalisesti. Vesilukon irroittaminen sai aikaan sen, että siitä lähtevän putken puolessa välissä ollut 90 mutkan liitos paljastui, ei suinkaan O-renkailla tiivistetyksi vaan silikonin ja saumalaastin sekoituksella tärvellyksi. Putkijamppa tulee huomenna fiksaamaan.

Sohvat luvattiin maanantaille. Arvatkaa tulivatko tänäänkään? Positiivisena puolena asiassa on että meidän olkkarissa mahtuu edelleen menemään tervapataa ilman mitään ongelmia.

Summa summarum: On vähän kiristänyt. Jälleen kerran sitä kuitenkin on huomannut, että kyllä täällä on pinna kehittynyt.