Ehe ehe ehe ehe heh ehheh heh hjuuuuuh... mukahauskaa.

Eilen oltiin vahan virallisemmilla kokkareilla. Mutta vain vahan. Sain hapankorppua ja poropateeta!

Siina murustelemisen lomassa kertoilimme Malawista Sambian edustuston vaelle. Takalaisten harmalaisten asiat kun hoidellaan tata nykya Lusakasta kasin. Siina kuuli taas monta monituista asiaa...

Kenian ajautumista nykytilaansa pohdittiin siita nakokulmasta etta taallakin ovat vaalit ensi vuonna tulossa. Siis jos ovat. Aanestyslistat ovat taysin paivittamatta ja taman vuoden vaestonlaskennan valmistelu on kiltististi sanottuna aikas vaiheessa. Rumemmin sanottuna se meinaa jotta mitaan ei olla tehty.

Vaaleja jarkkailee valtion toimesta vaalilautakunta, joka sitten aantenlaskun jalkeen julistaa voittajan. Tassa kokoonpanoltaan 5-10 henkisessa komiteassa (riippuu vahan aina vallitsevasta poliittisesta tilanteesta) pitaisi olla perustuslain mukaan kaikkien puolueiden edustajat. Siis myos opposition. Sankarimme B.W.M. meni tassa taannoin kuitenkin omavaltaisesti valitsemaan tuon komitean jasenet, ja yllatys yllatys! Jokaisella valitulla on joko a) sukulaisuussuhde istuvaan presidenttiin tai b) tanakat liikesiteet em. miekkoseen. Oppositio nosti tasta tietenkin alakan ja valinnat vietiin korkeimman oikeuden tarkasteltavaksi. Paatos oli: "Ihan hyvin sa vedat." Siina onkin sitten oppositiolle annettu yli vuosi ennen vaaleja sellainen huhmare kateen etta alta pois. Toivotaan etta malawilainen kansanluonne osoittautuu presidentin voittaessa vaalit (voittaahan se ne) "ei ny jaksa stressata"-maineensa veroiseksi.

Malawin vaesto on 'bout 14 miljoonaa. Varmaksihan sita ei tiedeta. Kansainvaliset arviot tulevasta aanestysinnosta asettuvat kutakuinkin kahteen miljoonaan. Aanestyspaikat kun on sijoiteltu taalla silla lailla strategisesti, etta opposition alueilla innokas kansalainen saattaa joutua tarpomaan 20 kilometria suuntaansa paastakseen uurnalle. Todennakoisesti istuvaa presidenttia aanestavan immeisen aanestys sujukin sitten paaaaljon pienemmalla vaivannaolla. Tamahan on osittain johtanut nykyparlamentissa tilanteeseen, jossa n. 250 000 ihmisen vaalipiirista on paasty vahan alle kuudella tuhannella aanella lapi. Legitimiteetti, missa pelaat?

Sitten oli puhetta terveydenhuollosta. Lahinna siita etta se tokkii. Osansa saivat myos avustusjarjestot, jotka varvaavat paikallista sisarhentovalkoista omiin projekteihinsa sankoin joukoin. tavallisen malawilaisen nursen tyopaikan valintaa en ihmettele ollenkaan. Palkat ovat kovemmat ja tyo varmaan mielekkaampaa. Niinhan minakin tekisin. Siina on vaan se huono puoli etta kaikki tuo tyovoima on pois paikallisista sairaaloista. Kamuzu Central Hospital tarvitsisi toimiakseen vahan yli 260 hoitajaa. Nyt siella on arviolta 120. Tilanne... JUMALAUTA! Ihan pakko keskeyttaa! Nettikahvilan ulkopuolella kavelevalla paikallisella on Aina Groupin valkoinen mainospaita paalla! Olen ma nahnyt tosiaan Turun Sinapin ja Seura-lehden paidatkin, mutta tuo nyt oli jo posketonta. Pistakaa lisaa kledjuja UFF:aan vaan. Kylla ne perille nakyvat tulevan.

Missas ma olin? Niin. Sambiassa tilanne on kuulemma ihan samanlainen. Julkinen terveydenhuolto pelaa melkolailla taysin sairaanhoito-oppilaiden varassa. Laakarit ja hoitsut kokevat olevansa niin huonosti palkattuja, etta esim. neljan paivan juhlapyhavapaina heita ei sairaaloilla nay. Mista hypahdankin sitten takalaisten hoidettavien alimpaan kastiin eli mieleltaan jarkkyneisiin. Tassa maassa on kasittaakseni tasan kaksi psykiatria. Koko maan synkin hellhole on Kamuzun psykiatrinen osasto, jolla toisaalta tyoskentelee asialle aarettoman omistautunutta porukkaa. No, osaston yleinen tila ei sinansa ole yllattava. Ei kait suurimmassa osassa tata mannerta nuo palvelut kovinkaan kehittyneita ole. Se, mika yllatti oli tassa maassa yleisimmin kaytetyn psyykenlaakkeen nimi.

Se on kuulemma Warfarin. Eli rotanmyrkky.

Lilongwessa on kolme tunnettua vapaana olevaa "hullua". Yksi lihava nainen, joka istuskelee vanhassa kaupungissa alastomana liikenneympyrassa. Toinen on toppatakkissa kulkeva mies, joka huutaa ja heittelee kivia etenkin valkoisten naisten ajamia autoja kohti. Ja joskus toki myos kavelijoiden paalle. Kolmannen henkilollisyys meni meikalaiselta vahan ohi. Syy nainkin vahaiseen maaraan on sukulaisten toimesta tapahtuva em. laakkeen jakelu maaseudulla. Eli eutanasia.

Siihen onkin taas hyva lopettaa tama katsaus.