Haukotuttaa. Ei ole ihmisen hommaa rynnia koululle varttia yli seitsemaksi opettamaan asioita 60-luvusta. Eivatka nuo lapsosetkaan ihan pirteimmillaan niilla kellonlyomilla ole.

Toita on painettu niska limassa. En muistanutkaan kuinka fyysisesti rasittavaa arbeitia tama opettaminen onkaan. Lampoa on luokissa mukavat 27 astetta, koko ajan saa olla jaloillaan menossa suuntaan jos toiseen ja lisaksi jatkuvasti pitaa suun kayda. Kun tama tapahtuu viela vieraalla kielella alkavat aivot loppupaivasta nyrjahtelemaan.

No okei. Eihan se ihan ojankaivuuta vastaa. Mutta nain akikseltaan aika tiukkaa settia pukkaa. Varsinkin kun sijaisopen pitaa ottaa selvaa kaikista jutuista mita ymparilla tapahtuu.

Uusi opetussuunnitelma potkii sittenkin. Kutosen mukulat tekevat tosiaan nyt projektia 60-luvusta. Itsellanihan ei mokomasta kukkaisajasta ole omakohtaisia kokemuksia, joten kirjaviisaudella on parjattava. Kuka tutkii Kiinan kulttuurivallankumousta, kuka lasereiden keksimista. Paperinukkeja neljalla eri aikakauden karderobilla varkkaillaan. Hippilaukkua ommellaan (luojan kiitos mun ei tarvitse nayttaa ompelukoneosaamistani).

Eli tiedonhankintaa ja tuon tiedon esillepanoahan nyt opetellaan. Paapaino on kuitenkin tuolla erilaisten oppimistekniikoiden oppimisella. Ja siina onkin iso ero taman systeemin ja kotimaisen valilla. Kyllahan sita tuli Suomessa valilla kirottua etta minka helevetin takia kolmasluokkalaisen pitaa osata kaikenmaailman kontiaiset ja putkirakenteet Pohjanmaan jokineen. Taalla on sitten kohdannut sen toisen paan. Kakaroille opetetaan tiedonhankinta strategioita, mutta "knowledge"n osuus jaa usein aikas pieneksi. Paitsi matikassa, jossa mennaan eteenpain kuin viimeista paivaa. Mukulat sitten itse erikoistuvat aikanaan jollekin alueelle, tietavat siita kaiken koskapa osaavat etsia tietoa ja yleissivistyksenaan "tietavat" etta Final Countdown on Euroopan paakaupunki. Heti siina Australian kupeessa. Australian, jonka keisari tapettiin aikanaan Roomassa kun Zeus loi sita Koyliojarven jaalla koteloon. Eika siis kirveella.

Mutta sillalaillahan maailma taitaa nykyaan maata.

On kiva kun paiva "loppui" 11:50. Toki kello 14:45 on tunnin kirjoittajakerho vedettavana. Jaa mukavasti aikaa lorvia taalla nettihuoneen patsissa.

Muuta: Mooseshan se on meidan portilla edelleen seisoskellut. Ei voi tajuta etta firma ei kengi moisen suorituksen jalkeen tyontekijaa valjemmille vesille. Niin se maailma taalla makaa. Mehan sita varmaan ollaan paskoja mzunguja kun moisesta rahjataan. Taalla jos antaa kritiikkia, on automaattisesti yleensa huono ihminen. Eras sakemanni oli tuskastunut kun portin avaaminen autolle kesti iaisyyden. Oli sitten maininnut tasta vartijalle. Vartijan vastaus oli ollut "Sa voit lahtea pois meidan maasta." Take that kaljupainen pilottitakkinuoriso. Sitten toisaalta porataan kun mikaan ei toimi ja maa on tassa jamassa missa se on. Kai se nyt on kun perseilyilla ei ole minkaanlaisia seuraamuksia.

Taalla koululla asia on nyt nakynyt siten, etta vanhemmat siivoojat ovat "ulkoistaneet" tyonsa nuoremmille, jotka sitten kiireessa siivoavat "ryssaksi" samalla tuhoten opettajien seuraavaksi paivaksi valmistelemia taulukuvia ynna muita demonstraatiovalineita. Kun asiasta oltiin mainittu, oli siivoojien esimies nain lahella pistaa porukkansa lakkoon. "Milla oikeudella siina puututte meidan tyohomme? Nain taalla toimitaan." "Tota, me maksetaan teidan palkat..." Kenkaa kaikille, Penasta alkaen!  

Sahkottakin ollaan oltu, ei onneksi viikonlopun mittasuhteissa. En edes uskalla menna ESCOMin nettisivuille katsomaan mita on luvassa. TJ 23.