Nyt sitä sitten saisi, kylän toiselta laidalta Likunista. Oli joku rekkakuski viime viikolla tullut Zimistä, ja kotiin päästyään oli hei hou alkanut vatsahapposhow. Kuulemma 64 tapausta tällä hetkellä.

Vuan elkeepä hättäile siinä. Joka sadekaudella ko. vitsaus tulee Malawiin, ja täkäläiset ovat hyviä hoitamaan tätä tautia. Tartunnan saaneista kait keskimäärin alle 1% oikaisee koipensa kapulirikkataudin vuoksi. Lisäksi täällä viemäröinti pelaa, niillä aluiella joilla semmoinen on.

Mikä vähän ihmetytti oli se, että ensimmäisistä tapauksista oli tieto jo toissa viikon lopulla. Viime tiistaina tapauksia oli 16, yksi kuollut. Kolera-kriisiryhmä kokoontui... Aivan niin. Jo torstaina. Käsittääkseni tämän pöpön kanssa kannattaisi toimia melkolailla ripeämmällä tahdilla.

Aktiivista viikonloppua vietettiin. Dinneriä, korismatsien katsomista (yksi kaveri pelaa paikallisessa tiimissä), järveilyä (selkä punottaa), koirien pesua ja vesisateen pitämistä. Vesi on saanut aikaan sen, että nyt tämä maa on maisemallisesti ilo silmälle. Vihreää ja kumpuilevaa maastoa riittää silmänkantamattomiin.

Miss Malawi-kisat olivat eilen. En tiedä kuka voitti. Lehdestä pääsin kuitenkin lukemaan kilpailijoiden ajatuksia, ja löysin niiden perusteella suosikkini Jenniferin. Jennifer halusi taklata HIV/AIDS ongelmaa neuvomalla nuoria pidättäytymiseen. Hän keskittäisi toimensa etenkin järven rantaseuduille, koskapa siellä nuoret ovat altistuneet immoraalisille suhteille ulkomaalaisten kanssa. Nämä ulkomaalaiset ovat hänen mukaansa niitä, jotka HIV:tä Malawissa levittävät. Way to go Jennie! Pitäisiköhän tästä meikäläisenkin mennä testeihin?

Eipä sillä, onhan noita juttuja kuultu ennenkin. Kaikki paha tulee ulkopuolelta tähän Jumalan valittuun maahan (true juttu. Keskustelupalstoilla/ihan naamatustenkin saa usein kuulla Malawin olevan "Christian country", ja koskapa asia on näin, tulee Saatana aina jostain muualta.) Viikonlopun lehti kertoi Saatanalla pikku piruineen olevan tällä hetkellä proggiksenaan taas autoilevan kansan niittäminen. Ok, se oli "Religion"-liitteessä (joka kattaa n. 1/3 koko aviisista). Samassa jutussa viitattiin tosimielellä jonkun nigerialaisen saarnamiehen/entisen witchdoctorin kirjoittamaan "hyvin tunnettuun ja toteen kirjaan", jossa ko. heppu oli seikkaillut meren alla(!) tapaamassa mm. Pirua itseään. Näissä premisseissä hän oli myös nähnyt tiedemiehiä kehittämässä uusimpia autoja, tietokoneita ja telkkareita. Toisaalta: Kävihän Simeonkin Kuussa saapasnahkatorneja kurkistelemassa. Paha juttu on se, että koulutettukin väestö menee aivan kybällä näihin vipuihin. "Kärsi, kärsi. Kirkkaamman kruunun saat", mutta älä suotta ajattele pahaa esim. esivallasta, joka pyytettömästi ajaa vain ja ainoastaan kansan etua. Täällä uskonto, ei niinkään nationalismi, on laastia establismentin muurissa.

Opin viikonloppuna myös että malawilainen vuosi on vähän meikäläistä mittavampi. Noin kolme kertaa pitempi jos ollaan tarkkoja. Miten muuten selittyy se, että maatalousministeriössä heput ovat viime vuonna nostaneet yli tuhannelta päivältä päivärahaa? Oikeasti homma menee siten, että talousviskaalit/pomot eivät allekirjoita päiväraha hakemuslistoja jos heidän nimiään ei ole lisätty niihin. Joka ministeriö toimii näin, mutta pahimpana häärii kuulemma, tadaa, Ministry of education. Kutsumustyötä sano. Kutsumustyötä.

Vakiosta 13 euroa! "Ostaisko auton vai ostaisko veneen?"