That ain't workin', that's the way to do it. Money for nothing and kilobytes for free.

Katashrooffi! Meillä meni netti vanhaksi, eli tilaus umpeutui. Puoli vuotta hurahti niin ettei kerinnyt kissaa sanomaan. Tai kerkisipäs, mutta ajattelin tässä vähän kielikuvailla joutessani. Onneksi meidän vakikahvilan signaali yltää just ja just meille, joten prepaid-kortilla päässee huomenaamulla kuuntelemaan kuinka Kolme Kruunua pieksee Leijonista kurat pihalle.

Täällä sataa, ja jumankauta vettä. Normaalistihan sateiden pitäisi olla pikku hiljaa laantumaan päin. Tänä vuonna näyttää siltä että nyt se vasta alkaa. Ainakaan täällä Lilongwessa ei ole vodaa tullut tähän malliin aiemmin tänä seasonina. Tästähän ei taaskaan maissi pidä... Enkä oikein minäkään, se on taas tätä huonosti lämmitettyä saunaa tämä oleminen. Sadosta tosiaan odotetaan tänä vuonna keskimääräistä heikompaa, ja sehän taas lupaa mukavaa vuoden lopulle/ensi vuoden alkuun.

Kahvinkeittimen pannu hajosi. Oli vettä levyllä, se haihtui pois ja teki alipaineen pannun pohjan ja keittimen väliin. Siinä sitten nostin kahvasta sumpin toivossa ja naps. Siististi napsahti koko pohja irti rest of the kannusta. Ja mistäs tästä kylästä uudeksi keittimeksi/pannuksi muuttuu?

"Uus pannu! Yhreksänkymmentä viis markkaa! Saako viidellä markalla ton pelkän muovi häkkyrän? Mää kysyn vaan, saako? Epäilen. Mua ei taas huvita oikein mikään."

He heee. Tuossa areallamme ajellessa nähtiin muutama muuri, jonka päältä oli nyysitty piikkilangat. Oli Firmaan oikein tullut kiertomeili, jossa mokoman toiminnan yleistymisestä varoiteltiin. Alkaa olemaan maissit jengillä finaalissa------> pitää ostaa maizet kaupasta------->jostain on rahaa saatava.

Rahan tienaamisesta tulikin mieleeni: Micke ja Angela, svedu-kanukit siis, olivat antaneet monoa puutarhurilleen. Tai siis homma oli mennyt siten, että puutarhuri oli jättänyt toistuvasti (eli siis aina) tekemättä omat hommansa heidän pihallaan. Sen sijaan hän oli heittänyt erilaista betoninsekoituskeikkaa naapurustossa. Olivat sanoneet jannulle että nyt lyhennetään työviikkoa puoleen ja palkkaa samaten. Luppoajalla herra voi sitten käydä heittämässä omaa keikkaa. Kaveri ei suostunut, vaan otti mieluummin kenkää. Katsokaas kun vaimonsa on kanssa M&A:lla duunissa, joten hänhän voi ihan hyvin sitten heittäytyä vaimonsa elätettäväksi (hyi mokomaa...). Jätkä olisi saanut kolmen päivän mitään tekemättömyydestä kuusi tonnia/kk, joka on "puutarhurille" (eli siis jollekulle paikalliselle joka osaa lakaista ajotietä ja katkaista heinää) ihan ookoo palkka kokopäiväduunista. Mä en kerta kaikkiaan pysty tajuamaan tän jengin ajatuksenjuoksua. Jono mzungun puutarhurin postille yltää Lilongwesta Kairoon, ko. herrasmies on vailla mitään koulutusta ja ennen tätä duuniaan heppu oli ollut pari vuotta työttömänä, eli siis vailla mitään tuloja. Silti ei napostellut.

Muuta:

IMF antoi sen 78 miljoonaa taalaansa, eli Malawi tulee saamaan myös bilateraalisilta lahjoittajiltaan "rahansa". Malawi oli suostunut IMF:n vaatimuksiin korruption kitkemisestä, Kwachan arvon realisoimisesta ja blaa blaa blaa. Ihan samaa tuubaa mitä Malawin hallitus on aina suoltanut.

Käytännössähän juttu on niin (ja tämä oltiin IMF:n puolelta epävirallisesti myönnetykin), että Malawi käytännössä kiristää itselleen näitä "etuja". Jos Malawia iskettäisiin sanktiolla (jotka olisivat ihan ansaittuja. "Lack of transparency, corruption..."), menisivät täkäläiset satavarmasti entistä vahvemmin Kiinan leiriin. Ja vaikka ei isketäkään, menevät he silti. Summa summarum: tilanne on aikas lailla sama kuin Muluzin hallinnon alussa. Joka puolelta ollaan antamassa lainaa, ja Malawihan ottaa kun kerran annetaan.

No, mitä iso kärki edellä sitä sorsat perässä (vanha tikin pelaajan viisaus). Tänne on nimittäin rantautunut pikavippibisnes. En tiedä miten se käytännössä toimii, mutta varma olen että ei kauaa mene ennenkuin iso osa tavallisesta kansasta on niiden kanssa korviaan myöden kuusipuussa.

Ei mitn mta tnän.