Kaip MäcCleör tuli nähtyä. Myönnetään. Oli ihan mukava mesta. Beachresorteja, lihapullasandwicheja, hammockeja ynnä chillailumestoille oravanpyörää pakoon lähteneitä rastapäisiä übertravellereita. Näitä viimeisiä ei kyllä oikein olisi jaksanut. Tai siis sitä, että kaikki oli niin aitoa ja alkuperäistä. "Ai te ette oo käyneet vielä kylän torilla. Kyllä teidän pitäis. Se on niin different." Kylän raitti ja kaupat olivat sekä exceptional että cool. "Vittu ostettiin cassavaa!"

No joo. Kyllähän sitä itsekin on tullut, ja tulee varmasti vieläkin ihmeteltyä Malawin erikoisuutta. Kuten esimerkiksi sitä, että normi-pick upin lavalle saadaan sidottua kolme elävää lehmää pötkölleen ja sekaan vielä kaikki muu plus kaksi ihmistä. Huusi varmaan taka-akseli hoosiannaa siinä Toyotassa. Mutta jos sitä oikeasti ollaan matkattu Cocona kohta puolitoista vuotta pitkin Palloa, niin ei luulisi yhden pölyisen marketin enää tuntuvan missään.

Kumma kyllä, länsimainen vuoristoilmasavukeaskini kuitenkin houkutteli näitä parasiitteja puoleensa kuin meidän välikatto rottia (ovat aika hiljaa siellä yläkerrassa tällä hetkellä. Taitaa olla jyrsijöillä melko kuiva olo käsittelyn jäljiltä). Lodgesta sai vuokrata myös 8,5-tuuman näytöllä varustettuja DVD-soittimia ja paria tuhatta piraattikopiota eri leffoista. Näitä jengi sitten tuijotteli omissa huoneissaan.

Ei vaan. Kivahan se on että nuoriso avartaa maailmankuvaansa matkailemalla. Mutta miten umpiruotsalaisella miehellä voi olla etunimenä Carl kun se kuitenkin on vain ja ainoastaan saksalainen nimi?

Paikalliset suhtautuivat meihin travellereina. Kaikki oli "best in Malawi", alkaen niistä samanlaisista papukaulanauhoista jatkuen niihin samanlaisiin Liwonden kirahveja esittäviin maalauksiin. Kunnioittivat kuitenkin lodgejen rantojen "No vendors here"-kylttejä ja antoivat mzungun olla rauhassa Auringon pahoinpideltävänä (kerroin 30 ehkäisi pahimmat vahingot). Ambientbiitti jyrisi iltaisin Sisiliskolodgen paloauton kokoisista kajareista ja Äiti Maa-lodgen toisella puolella Haile Selassie Fun Club lauloi vapauslaulujaan.

Kortinpeluuta sekä arveluttavia kompapuheita lähinnä harrastettiin. "Suomen kielen kauneimmat kirosanat"-kurssia pidettiin anglosakseille. Joku kävi scubadaivaamassa (n. 300 ameriikanrahaa kustantaisi lupakirja. Pitää pistää harkintaan. Etenkin kun viikonloppuna varmistui se, että täällä ollaan vielä seuraavat 1,5 vuottakin.) ja toinen ajeli maastopyörällä. Itse vietin laatuaikaa Naomi Kleinin seurassa. "Anna Anna shokkihoitoo!"

Kyllä mä sinne varmaan uudestaankin menen. Vaikka tiet olivatkin mitä olivat.

edit: Tiestöön liittyvä kummallinen juttu vielä. Ei mahdu mun aivoon että yksityissektori sponsoroi poliisien tiesulkuja. Niille on alkanut ilmestymään suojakatoksia, joissa lukee esim. "Tämän tiesulun on lahjoittanut Alliance One Tobacco Limited." Tai että poliisiautojen vararenkaan suojushuppu on saatu puheaikafirma Zainilta. Korporatismia, korporatismia. Milton Friedman on varmaan iloinen montussaan.