Olivat ja menivät. Kahtena ehtoona onnistui ähkyn vetäminen, kiitos laatikoiden, rosollin, pohjoisesta roudattujen kalojen, kalkkunan ja japanialaisten laagaaman jättihyvän sushin. Noin niinkuin muutamia mainitakseni. Suomalais-ruotsalais-japainilais-hollantilainen jouluyksikkömme oli ihan toimiva juttu. Länkkärit vetivät tuelta sushia ja japsit laatikoita. Nipponin leidi tykästyi Auran sinappiin, ja sitä hän sitten saikin vajaan tuubin mukaansa. Okinawan riisisnapsi oli mielestämme mielenkiintoinen tuttavuus. Heidän mielestään jäähdytetty Kossu oli sitä kanssa. Joulupäivän kävelyllä kävimme areallamme, sen ruraalimmissa osissa. Eipäs ole ennen siellä tullut käytyäkään, ja voi pojat että jollakulla paikallisella on fyrkkaa paljon. Keskellä maissipeltoja pönötti sellaisia linnoja ettei oikein tajunnutkaan. Ja lisää rakennettiin. Oli niillä paikkapaikoin kaksikerroksisilla työmailla jopa raudoitettua betoniakin... Enimmäkseen kuitenkin muurarit husivat menemään.

Aattoehtoona syömämestoille paukkiessamme ihmettelimme kunnan TVH:n toimintaa. Jätkät olivat hakkaamassa asfalttiin sateiden syömiä holeja isommiksi, täyttöä varten. Epäilimme että juu niin varmaan täyttävät ne joulun aikana. Mutta perkelensis! Joulupäivän ja Tapsan aikana kolot oli täytetty ja asfalttilätkät laskettu niiden päälle. Pyhinä on ilmeisesti hyvempi painaa hommia.

Tällä hetkellä kylässä on silmiinpistävää jauhonaamojen lähes täydellinen puuttuminen. Kaikki kynnelle kyenneet ovat kaikonneet johonkin.

Muuten pyhät menivät yllättävänkin jouhevasti, eli lähinnä kirjaa tavaten. Tuli siis paketista löytynyt ”Troikka” luettua. Ihan hyvä. Perus-Tervoa, eli jätetään muutamia koukkuja matkan varrelle ja laukaistaan ne sitten sopivin välein. Lopussa tietenkin kaikkien jollain tapaa irrallaan lepattaneet henkilöhistoriat kietoutuvat toisiinsa. ”Myyrässä” se toimi paremmin, mutta ehkä parhaiten se on kuitenkin onnistunut ”Poliisin pojassa” ja ”Pyhiesi yhteyteen”-teoksissa. Noita kahta jälkimmäistä ei tosin kai oikein voi verrata ensin mainittuihin kun ovat tyyliltään vähän erilaisia.

Lehden mukaan:

  • Malawin pinta-alasta reippaasti yli 60% on peltoa.
  • 1,5% kansantuoteesta hukkuu rikokseen/korruptioon (alueellinen ka. 0.66)

  • Firmat menettävät vuodessa tuottavia päiviä 63 sähkökatkoihin (ka. 12)

  • Firmojen turvakuluihin hukkuu 1,6% (ka 0,7)

  • Kastelukelpoisesta peltoalasta kastelun piirissä on 5%. Kastelujärjestelmäksi lasketaan myös kastelukannu.

  • Mzuzussa poliisi oli elokuussa raiskannut 12-vuotiaan tytön--->tyttö paksuna--->rikosilmoitus tehty, mutta jostain syystä sitä ei millään löydy poliisiasemalta.

Välipäiviä ja alennusmyyntejä sinnepäin. Lähtö Cape Towniin samoihin hommiin T minus neljä päivää.