Aloitan vastauksella kysymykseen:

Kyllähän täällä selitellä saa kotona oloaan. Lähtökohtaisestihan Malawin matriarkaalisessa systeemissä lapset ovat sukua vain äidilleen, joten äijien hommana on perinteisesti ollut lontostella pitkin kyliä kun muijat hoitavat kodin ja mukulat. Onhan tuo toki muuttumaan päin, extended familysysteemi kun on käynyt taloudellisesti mahdottomaksi ylläpitää. Varsinkin malawilainen (usein ulkomailla koulutuksensa saanut) keskiluokka on siirtynyt ihan selvään ydinperheen malliin.

Ei meikäläistä sinänsä haittaa tuo kyseleminen jos ei suoraan aleta kuitenkaan vittuilemaan. Muutaman kerran on ollut lähellä kun päin naamaa on naurettu. Tässähän ovat katsokaas mukana kaikki perinteiset "jos mies on liikaa lasten seurassa alkaa libido löpsähtämään"-jutut kanssa. Nannyhän meillä pitäisi olla, mutta jos täällä joka päivä jo huitelee yksi Suzie talossa mopin kanssa ja toinen Patrick viuhtoo pihalla niin en kyllä kaipaa enää yhtäkään ylimääräistä henkilöä tänne hämmentämään.

Muuta: Ei ole joo löpöä maassa. Eikä oikein bensaakaan.Kuultiin tulevasta bensapulasta viime torstaina ja vetäistiin tankki samantien täyteen. Varastossa on jerryssä vielä lisää. Että ei meillä mitään hätää ole, ainakaan vielä.

Malawilaiset (ts. hallitus) koittivat sanoa, että Mosambikissa Beiran satamassa on niin paljon ruuhkaa että eivät ole siellä saaneet tankkiautoja täytettyä riittävän ripeästi. "Että ei ole meidän vika..." Mosambik toimitti melkolailla samantien vastauksen, jossa suurinpiirtein näytettiin tilastot heidän satamiensa liikenteestä (alikäytöllä). Sanoivatpa vielä siihen päälle että älkää valehdelko, teillä ei vaan ole rahaa ostaa sitä bensaa.

Malawin ja Mozin välit ovat olleet tässä viime aikoina vähän kireällä muutenkin. Malawilaiset poliisit olivat menneet Mozin puolelle omin lupineen tekemään jotain operaatioita, ja lisäksi Malawi kieltäytyi järjestämästä äänestysmahdollisuutta mosambikilaisille muualla kuin lähetystössä tällä puolella rajaa. Moz järkkäsi rajan pinnassa asuville Nyassoille kyllä viime keväänä mahiksen vastaavaan.

Onko nyt sitten ihme, että Mosambik ei suostunut lainaamaan Malawille bensaa? Malawilaisten mielestä on.

Mutta ei hätää, kyllä Malawilla kavereita maailmassa piisaa. Ziminkin kanssa tekivät juuri diilin, jossa vähennettiin maiden välisen kaupan esteitä ja vakuutettiin ikuista ystävyyttä, huolimatta kaikista Zimiä kohtaan asetetuista kansainvälisistä talouspakotteista. Bingun hallinto kaivaa oikesti verta nenästään näillä toimillaan.