Meillä oli tuossa taannoin alkuvuodesta vartijahässäkkää. Tai siis siinä mitään hässäkkää ollut. Ugandan valtio halusi korvata Firman ulkomaisten työntekijöiden kaupalliset vartijatoimisto-vartijat omilla poliiseillaan. Katos kun pitäähän sisäänkin nähdä.

 Niiden piti aloittaa ensimmäinen ensimmäistä. Eivät aloittaneet.

Sitten niiden piti aloittaa ensimmäinen toista. Eivät aloittaneet.

Aloittivat maaliskuussa. Ja valittivat maaliskuussa.

Katsokaas kun meidän vartijakoppi ei ollut ihan kurantein. Tai siis joo, siinä aaltopeltimajassa ei ollut esim. lattiaa. Se ei ole kivaa sateella. Joskus täällä sataa…

Poliisit tulivat Kalashnikoviensa kanssa, valittivat ja ämpyilivät. ”Ei ole hyvä vartiotontti tämä! Missä on mun tee? Ei ole sähköä kopissa! Tulee vettä sisään! Ei pysty kyllä.” Kävi piiripäällikköä ja muuta T.Ü.V.iä katsomassa. Ei saatu kopin remonttia aikaiseksi, ei millään. ”Kun on epätietoa talon omistussuhteista ja vuokralaisina meidän on hirveän vaikea ja mitään.” Sitten eräänä päivänä niiden vartiopäällikkö oli sanonut, että tämä vartiopaikka lakkautetaan. Liian kurjaa. Meille ne eivät viitsineet asiasta kertoa mutta onneksi oli vuorossa se ainoa integriteettiä omannut jannu. Venasi siihen saakka että saatiin asia järjestettyä.

Seuraavana päivänä meidän vartsakoppiin tehtiin remonttia. Tuli lattiaa ja vedenpitävyyttä.

Sitä ennen meillä oli kuitenkin joo vähän turvapulmaa. Puoli tuntia. Kun ei täällä kuitenkaan ihan uskalla jättää tonttia tyhjäksi kovin moneksi yöksi peräjälkeen.

Meidän poolin hoitajan ”ykkösperhe”, E:n kollegan poppoo, lähti takaisin Nykiin ja Milton jäi puoli-työttömäksi. Skrode 56-vuotias ukko, tehnyt turvahommia aikanaan mutta nyt lähinnä puutarhuroinut. Toissa vuonna syntynyt keskonen nuorimpanaan. Oli töitä vailla. Hajira soitti sille ja kysyi pystyisikö se tulemaan seuraavaksi yöksi vähän katsomaan päältä. Se on sillä tiellään.

Nykyään meidän puutarha on, hmm… sanoisinko hyvin hoidettu. Nuoltu. Altaan vesikin on miellyttävän turkoosia. Uskaltaa jättää ovia auki. Milton kun "sattuu" tuntemaan Hajiran mutsin kun ovat oikeasti perhetuttuja.

Puutetta sen sijaan on sisäänkurkkivista afrikkalaisista sortovallan aseistetuista sätkynukeista.

Firma ei tykkää ominpäin palkatuista vartijoista ja tavallaan syystäkin. Yövartija me otettiin kaupalliselta toimijalta. Ja viikonlopun päivävahdiksi tulee poliiseja edeltäneen firman ”Muzee”, 57-vuotias entinen Aminin armeijan karkuun juossut sotilas. Se joka pesee autoa. Senkin tarinan voisi joskus kertoa.

Milton on hyvä ukko.

Jaa se mopo? Katotaan sitä huomenna.