Tässä lentopelkoa hillitessä on syytä kertoa vielä yksi tarina Malawista. Tarkemmin sanottuna tämä lyhyt riipustus käsittelee Air Malawia, tuota Njassamaan Finnairia.

Kuten tunnettua on, makaavat pers'aukisen Air Malawin kummatkin suihkarit tätä nykyä Johannesburgin kentällä huollossa. Malawissa kun ei ole tietotaitoa/lupalappuja noiden huoltojen tekemiseen. Ovat maanneet jo rapia vuoden. Kummatkin Boieingit, "Sapitwa" ja "Kwacha", on aikanaan ostettu käytettyinä, jäljellä oleviin lentotunteihin nähden järjettömän kalliilla hinnalla. Aikanaan jälkimmäistä ostettaessa pojilla oli hienona ideana käyttää ensimmäisen osia toisen ylläpitoon ja päivastoin. Ideahan on ollut ihan kelvollinen, olihan meilläkin aikanaan toinen kuplavolkkari osiksi. 

Siinä nyt tuli eteen vaan kaksi muttaa: A) osat olisivat joka tapauksessa olleet aina käytettyjä ja B) EIVÄTHÄN NE KAHDEN ERI LENTOKONEMALLIN PALAT KESKENÄÄN YHTEENSOPIVIA OLE.

Näinpä lentsikat ovat grounded. Mutta ei hätää:

Air Rwandalta Air Malawi sai sopuhintaan vuokrattua koneen, jolla lennellä Joziin ja välillä Lontooseenkin. Kaikki meni jonkun aikaa ihan hienosti. Ruandalaiset eivät tietenkään olleet ihan pakan päällimmäisiä koneita Malawille vuokranneet, joten joten...

Olivat olleet viime viikolla matkalla Lilongwesta Johannesburgiin. Ennen kolmensadan kilometrin päässä olevaa Blantyreä oli huomattu että ei lintu lennä niinkuin pitäisi. Näinpä kiesi oltiin otettu alas Blaniin.

Siellä olivat sitten, matkustajat kyydistä päästettyään, pähkäilleet varoitusvaloja oikein porukalla. "Joo-o, kyllä siellä jotain vilkkuu. Mutta oletteks te ihan varmoja että se ei pelaa? Menkääs vähän kokeilemaan."

Ja niin lentäjät olivat ampuneet takaisin taivaalle, ilman mitään korjauksia, vikailmoituksia antavalla ja oudosti käyttäytyvällä 200-paikkaisella lentimellä! Olivat todenneet että "ei toimi" ja tulleet ihan asianmukaisesti ehjänä alas, että ei siinä mitään.

Ei hei silti taas tuosta lukiessa ihan kauheasti voinut muuta tehdä kuin pyöritellä päätään. Lehdessä joltain Air Malawin pampulta oltiin kysytty että "missä vika on" ja vastaus oli taas mykistävän malawilainen: "Mä voisin sen teille kyllä kertoa, mutta te ette ymmärtäisi selitystäni, joten en sitten kerro mitään."

Toivottavasti etiopialainen skulaa asiallisemmin. Ja miksi ei pelaisi, painiihan se firma aikalailla eri sarjassa kuin tämä paikallinen. Olen mää sillä kerran jo lentänytkin ja ihan hyvä oli.