"Se on viisautta."... "Mutta nyt on sekin homma loppu, kiitos isä-Efraimin, joka ajoi kännipäissään Liikennelaitoksen bussin Stockmannin näyteikkunasta sisään..."

Eilen sanoin jotain silmänkääntyilystä. Miltä teistä kuullostaa seuraava: Lauantaina Lilongwessa avattiin paikallinen fudisliiga. TNM Super League on nimeltään tämä kisa. Tai siis Silver Strikersilla oli eka kotipeli Big Bulletsia vastaan. Tätä tapahtumaa promottiin viikonlopun lehdissä kunnon mainoksilla. Ensimmäisenä mainoksessa sanotaan sanasta sanaan näin "Foot stomping music by "Soldier" Lucius Banda".

Tämä Lucius on siis se samainen jannu jota mekin käytiin katsomassa. Malawin kovin nimi. Njassamaan Eppu Normaali.

Paha vaan että jäbä on myös UDF:n miehiä. Hallitus oli ilmoittanut lauantai aamuna SuperLeague of Malawille että sitä miestä ei saa ääneen päästää. SULOM oli koittanut venkoilla vastaan, oikeutetusti. Oheis-show kun ei ollut heidän järjestämänsä. Siitä vastasi sponssaava puhelinyhtiö. Lopulta Luciusta (joka oli jo bändeineen paikalla) ei oltu päästetty laulamaan "Love of my Life"ä.

Eilen oli sitten lehdessä vähän kyselyä asiasta SULOMin general secretaryltä. Vastaus oli: "Luciuksen ei kuulunutkaan olla showssa. Sen sijaan meillä oli Malawin armeijan tattoo-porukka." Samassa jutussa Nuoriso- ja Sporttiministeri sanoo "ettei tiedä asiasta mitään ja ihmettelee samaan hengenvetoon, että mitä ne hommaa yleensä maan eteläosista muusikkoa esiintymään tänne Lilongween kun kerran Central Regionilla on pelimanneja ihan omasta takaa?"

Ihan niin. Julkisuustempulle on ihan sama että vetääkö tapahtumassa Policen Re-union vai Kumpulaisen Sepi. Mutta ihanasti tuo mustan selittäminen valkoiseksi tapahtuu.

Täällä ei näköjään kohta kukaan uskalla nostaa päätään pidätyksen pelossa. Muutamat papit ja ihmisoikeusjärjestö HRCC:n pomo, kerallaan Gender Networkin ja Public Affairs Commiteen johtajat sanoivat enää odottavansa pidätystään. Olivat saaneet vihjeen asiasta hallituksen sisällä olevilta ystäviltä. He kun ovat olleet "partisaaneja" arvostellessaan Malawin epäkohtia ja hallituksen politiikkaa. Se on ollut väärin tehty. Infoministeri Patricia Kaliati (juu, se käsilaukkumuija) tosin vakuutti että pojat puhuvat lämpimikseen paskaa. Mikä tietysti tarkoittanee sitä että piiska-auto on jo matkalla... Poliisin edustaja sanoi, että juttua ei voi kyllä millään todistaa kun ei tiedetä ketkä tämän vihjeen ovat antaneet. Niin. Miksiköhän kukaan ei tule koripallopelin tyyliin käsi ylhäällä myöntämään kaksoiskuljetustaan?

Tämä HRCC:n pomo car-jackattiin maantiellä, hakattiin ja riisuttiin alasti tienpientareelle rosmojen toimesta tässä viime vuonna. Näin siis uutisoitiin. Todellisuudessa kaveri käytiin hakemassa omasta kotipihastaan, uudella neliveto maasturilla.

Onhan näissäkin asioissa täällä vuosien vieriessä toki tapahtunut edistystä. Banda hakkautti poliiseilla 80-luvun alussa kolme itseään arvostellutta parlamentaarikkoa valtiopäivätalon edessä hengiltä. Ko. tapauksessa kytät olivat käyttäneet lekoja. Kolme päivää myöhemmin uhrit löydettiin tien poskesta palaneesta autosta. Viralliset kuolinsyyt: liikenneonnettomuus.

Kyllä tää maa on kuulkaa politiikassaan niin kujalla ettei sanotuksi saa. Eikä mene taas kauaakaan kun tää pölhöily rupeaa vaikuttamaan avustusjärjestöjen toimintaan ym ym ym. Mutta hei! Eihän siinä sitten kärsi kuin kansa. Niille on sitten hyvä heiluttaa osaaottavasti sen Kompressorin tummennetun ikkunan takaa. Ja valittaa kun kolonialismin perintöä on niin raskasta kantaa. Onhan sitä, myönnetään toki. Ja globaali markkinatalouskin painaa kovalla höökillä päälle. Aika paljon kuitenkin on itse tekemisen makua kanssa ilmassa.

edit: Tämänpäiväisessä lehdessä sanotaan että presidentti meni eilen avaamaan budjettikeskustelun parlamentissa. Oppositio loisti poissaolollaan. MCP:n edustaja sanoi poissaolon syyksi sen, että "eläimet eivät osaa kuunnella puheita." Siistiä! Puolin ja toisin vittuilua! Ankaraa vittuilua!

Korkein oikeus päästi salaliittolaiset vapaalle takuita vastaan. Ovat siis tosi vaarallisia hemmoja kun ne voidaan päästää vapaalle vallankaappaajina... Ja herra presidentti sanoo toisen lehden kannessa että hän on selviytynyt näistä hengenvaarallisista murha- tms. yrityksistä vuodesta 2004 lähtien sen vuoksi, että "God is on my goverment's side." Kyllä näiden poliitikot joutaisivat Korkeasaareen kaltaistensa seuraan. Tai ei: Se olisi viattomille elukoille väärin tehty.