No niin Aksu. Mitäs muita hienouksia kuin Pokepallon sait synttärilahjoiksi? Ja pikku-E voisi kertoa että koskas se teidän joulunäytös on? Tullaan sinne MUN synttäripäivänä, niin että ehditäänkö me näkemään sitä? Löppösen ja ukkonsa kanssa voin toki hyvää punkkua nautiskella jossain vaiheessa, etenkin kun ukkonsa hävisi ihan pystyyn Vakion SM-skabassa.

Täällä on puitu hallituksen paskanpuhumista polttoainepulan tiimoilta. Autoileva kansanosa on jonottanut bensapumpuilla käytännössä yötä päivää. Tai siis autot on jätetty bensa-asemien tienoille jonoon parkkiin ja aamuisin tullaan katsomaan etta a) onko auto tallella ja b) onko dieseliä?

Totuus asiasta kun pääsi tosiaan paljastumaan ikävästi, eli rahapulahan Malawilla oli. Samalla on alettu kaivelemaan Bingun yleistä mieltymystä mukavuuteen. Ukko sai aikanaan kenkää COMESA:lta (Eteläisen Afrikan talousyhteisö-thingy) suureellisen kulutuksen vuoksi, ja nyt on meno äitynyt täälläkin aika muluziksi. Afrikkalainen johtaja on vaan semmoinen, varsinkin kun on toinen kausi plakkarissa ja ei ole niin väliä enää miten sitä vetää.

Ai mitä Bingu sitten on touhuillut. No ihan ensiksi valtaan päästyään hän otti Bandan aikanaan rakentaman Ceusescu-tyylisen palatsin asunnokseen. Edeltäjänsä pitivät sitä aivan liian pröystäilevänä. Jopa Banda, joka kuuleman mukaan asusti siellä vain yhden yön. Siihen taloon palaa käyttökustannuksina fyrkkaa melko paljon.

Nyt ukko osti itselleen oman suihkukoneen arviolta 16 miljoonalla dollarilla. Lisäksi ministerit saivat kolmella miljoonalla punnalla 22 CDI Zermeedestä. Pulezidentin saattueeseen on lisätty lukuisia Hummereita ja luksusbusseja siten, että yksi busseista on vain ja ainoastaan Bingun käytössä.

Nämähän nyt ovat normivaltion mittakaavassa taloudellisesti täysin pisaroita meressä, vaikkakin metelihän tuommoisista hankinnoista normaalissa maailmassakin nousisi. Malawi ei kuitenkaan ole normivaltio. Asiaa saa mittakaavaan kun muistaa, että paikallisella keskuspankilla on valuuttaa holveissaan vaihteluvälillä 100-200 miljoonaa taalaa. Joskus jopa vähän vähemmän, kuten esim. viime kesänä. Malawin valtio ei olisi pystynyt ostamaan Christiana Ronaldoa ManUl:lta.

Parannusta valuuttapulaan ei ole luvassa, koska ainoa toimiva keino olisi Kwachan devalvointi. Virallinen kurssi on tällä hetkellä taala=142 Kwachaa. Pimeillä toreilla kurssi on yli 190. Kwacha on noin 35% liian vahva, joten eihän kukaan investoi Malawiin jos tuo 35 pinnaa sijoituksesta sulaa samantien veke. Malawin teollisuus (siis sementtitehtaat) käyvät pahasti alikapasiteetilla koska ei ole rahaa ostaa raaka-aineita. Paha vaan että presidentti taloustieteilijänä ei suostu devalvoimaan, koska "kukaan ei tiedä Kwachan oikeata arvoa. Se voi aivan yhtä hyvin olla tuo 142". Newsflash herra presidentti: Se ei ole. Mutta eihän markkinoiden voi antaa päättää rahan arvoa. Silloin menisi Bingun ja kavereiden Kwacha-kasasta 35% taivaan tuuliin.

Bingun suurin saavutus valuuttapulan aikaansaannissa on kuitenkin sadan miljoonaan dollarin laina Mugaben Bobille. Tämän hän antoi vuonna 2007, samaan aikaan kun Malawi lahjoitti ylijäämämaissinsa Zimbabwelle. Tämän vuoden lopussa tuo laina erääntyy. Tämä laina ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen juttu, koskapa Zimbabwe järjesti aikanaan Mosambikin sisällissodan aikana Malawin vientituotteille sotilassaattueet Mozin läpi ja autteli muutenkin aika avokätisesti. Lisäksi SADAC päätti aikanaan, että Zimiä autetaan massiivisen kriisin sattuessa. Sata miltsiä Malawista on kuitenkin aika paukku. Varsinkin kun Bingulla on juttujen mukaan siellä pirunmoinen maatila, jolle kuulemma parast'aikaa rakennetaan melko suureellista päärakennusta.

Pari poliittista vankiakin tuli viime viikolla. UDF:n nokkamiehiin kuuluva heppu sai 20 kuukautta kovalla työllä koska oli vaalikampanjan aikana mennyt sanomaan "jos Muluzi ei pääse ehdolle, tulee UDF ottamaan homman omiin käsiinsä". Toinen heppu sai saman 20 kuukautta sanottuaan "Minä en pelännyt Bandaa, en pelännyt Muluziakaan joten en minä Binguakaan pelkää". Kansankiihotuksesta tulivat nämä tuomiot, ja sanomattakin on selvää että herra presidentti käytti omassa kampanjassaan välillä monta kertaa kovempaa kieltä. Olivat ensimmäiset tuomioistuimen antamat poliittiset tuomiot sitten Bandan kaatumisen... 

Muuta: Tänään on vähän viileämpi keli ja vettä taidetaan saada jossain vaiheessa.