Vai etta kertomataulua pitaisi vinkkailla. No, ihan kaikista paras vinkki on, etta pidatte siella kotona ihan vanhaan hyvaan malliin kertotaulukokeita, ekaksi 2-3, sitten 2-5 ja niin edelleen. Eli istumalihaksia, istumalihaksia... Juttuhan on meinaan niin, etta ilman niiden taulukoiden osaamista seuraa vaikeuksia heti kun allekkain laskua aletaan opettelemaan. Vaikea on oppia uutta laskuperiaatetta jos pohjia ei ole tehty kunnolla. Naissa mun mielesta mennaan valilla kylla pedan suhteen metsaan kun yritetaan kokemusperaisesti/ongelmanratkaisukeskeisesti oppia ihan mekaanisia laskeskeluja.

Toki voihan sita himassa askarrella kertotaulumatoa ja kokeellisesti vaikka vaa'an kanssa arvuutella etta jos yksi kuppi vetta painaa x, niin paljonkohan mahtaa painaa kolme kuppia?

Vitsin hieno aamu ollut. Yolla sattui mahaan/narasti silla lailla, etta nukkuminen oli morjensta persiiseen. Sitten heti aamusta nelja periodia ompelua ja kankaanvarjaysta. Varjays nyt olisi mennyt, mutta enhan ma osaa ompelukonetta edes suomeksi. Onneksi oli pari aiteeta taas jeesaamassa.

Hauskaa on olluty huomata kuinka afrikkalaiseen machokulttuuriin kasvaneet pojat pitavat ompelua ihan normijuttuna. Kaikki raatalit taalla kun ovat miehia.

Ei-hauskaa on seurata Ritalin-pojan otteita paivan aikana ja merkata lomakkeelle rastia oikeaan kohtaan.

Sitten koulun ulkopuoliseen maailmaan. Vaikka onhan koulu osa maailmaa siina missa muutkin. Yhteiskunnan sailyttaja, uudistaja ja hyvyys, totuus, kauneus siihen paalle viela.

Tiistaina oli jossain pain Lilongwea pidetty jengipomon hautajaisia. 23-vee jatka oli paassyt hengestaan maanantaina. Olivat kilpailevan jengin kaverit paukauttaneet hanta lujaa ohtaan. Tata ennen vainaja oli viikonloppuna tappanut tuossa viereisessa Likunissa naisopettajan.

Syy tahan maikan tappoon oli ryosto. Saaliiksi oli saatu: karvahattumallin kannykka ja 140 khwashaa. Kannykoita saa kytkykaupalla kolmeen tonniin=15 euroa. Ei ole ihmishenki kallis tietyissa osissa Lilongwea.

Joka tapauksessa tama rikollispomo kuopattiin. Haudankaivajat eivat olleet edes kysyneet lupaa kylapaallikolta hautausmaalle menoa varten, vaan olivat heti uutisen kuultuaan alkaneet tekemaan mahdollisimman syvaa monttua. Ettei kalmo naes paasisi takaisin maan pinnalle hontyilemaan.

Raato oli sitten pakattu raakalauta-arkkuun, kiikutettu juosten hautuumaalle ja kipattu juoksusta monttuun, arkun pera edella. Kirstu oli auennut ja kylmakalle muljahtanut kuoppaan boksin viereen. Normaalisti tama olisi ollut pahan luokan skandaali, mutta nyt hauturit vaan lapioivat raskaat mullat paalle. Siina samalla satapainen saattovaki oli huutanut solvausta kuoppaan, heitellyt sinne kortsuja, vanhoja kannykoita ja kaljapulloja seka bailannut vallan saakelisti. Jotta hautureille oli saatu safkaa, oli mob kaynyt tekemassa noston vainaan/vainaan vanhempien maissipellosta. Samalla siella oltiin vahan vandalisoitu muutenkin. Jengi oli ryypannyt ja tanssannut kummulla aamuun asti. Bileiden jalkeen hauta naytti lehtikuvassa n. 20 vuotta vanhalta.

Poliisi seurasi tilaisuutta sivusta, puuttumatta sen kulkuun mitenkaan. Murhamiehia ei vissiin kauhean aktiivisesti edes etsita. Syykin on aika selva: taman nyt hiekansyontihommiin siirtyneen gansterin tilille lasketaan kylalaisten mukaan semmoiset 50 tappoa. Kuka niista nyt tarkkaan tietaa kun kirjoista ja kansista ei loydy uhrien sotua tai muutakaan...

Eli reipasta on valilla meno, sano.