Ostin tuon paikallisen Seiskan eilen. Opin taas paljon uutta, vaikka lehti noin muuten on tosiaan aika 7.

Ihan ensimmäisenä mainitsen, ja otan käyttöön, presidentti Y.K.Musevenin lempinimen M7. Em-Seven.

Toisena kerron, että paikallisen NRM:n kovan linjan osastot haluaisivat pistää Bugandan Kuninkaan maanpakoon. Ugandan alueellahan on aikoinaan ollut useita kuningaskuntia, Buganda suurimpana. Kuningasperhe on säilyttänyt arvostuksena kansan keskuudessa, ja kunkku toimii entisen kuningaskuntansa alueella erilaisissa hyväntekijän rooleissa (+tietysti rituaalien pomona). No nyt Kabaga (kuningas) Mutebi on alkanut osallistua politiikkaan, mihin hänellä Ugandan lainsäädännön mukaan on vielä täysi oikeus. Ei ole kauaa mikäli vireillä oleva lakimuutos menee läpi.

Uganda on jaettu yli 80 districtiin (divide et impera), ja osa entisen kuningaskunnan alueella olevista districteistä on Musevenille vihamielisiä. M7 kielsi kabagaa vierailemasta näillä alueilla v. 2009, ja mellakoitahan siitä seurasi. Lisäksi kabaga on aikeissa perustaa Bugandaan pankin, ja se arvatenkin voisi nousta suurehkoksi taloudelliseksi tekijäksi alueella. On siis parempi juuria alkuunsa pois tällainen käytös, varsinkin kun noita kabagoita on ennenkin häädetty maasta.

Se siitä lehdestä. Ei teitä kiinnosta jutut kampalalaisen poliitikon vaimon ja puheaikamyyjä-pojan puskahässinnöistä, kuvien kanssa. Ette liene myöskään kiinnostunut jutusta, jossa kerrotaan Rose Ishkeren tunkeutuneen boda-boda kuski Laban Asiimwen kanssa erääseen taloon ja heittäneen talon emännän, Lilian Ampairen, kasvoille purkillisen happoa. 3-vuotiaat kaksospojat olivat myös saaneet osansa lihanpoistosta. Tämä sen vuoksi että rouva Ampairella oletettiin olevan suhde rouva Ishkeren aviomiehen kanssa. Ja valokuviahan meillä on toki uhreista ja tekijöistä...

Toinen ostamani aviisi oli tällä kertaa Daily Monitor. Siellä oli suurinpiirtein samaa,tällä erolla. Eli rautaa rajalle jos ruvetaan vaalien aikaan rettelöimään. Kummassakin lehdessä on lakipykäläpalsta, ja kuin sattumalta niillä oli tällä kertaa esittelyssä rangaistusasteikko vieraan puolueen kokouksen häirinnästä. Ihan oikea kysymys kuuluu kuitenkin: "Ihanko totta oppositionkin tilaisuudet tulevat olemaan poliisin suojeluksessa?" Ja jos ovat niin onko varmaa ettei kyynelkaasutykki laukea poliisilta siellä ihan vaan vahingossa? En muuten kyselisi tällaisia, mutta kun puolustusministeri, kenraali Jeje Odongo meni sanomaan viime viikolla että armeijan pitäisi ottaa isompaa ja aktiivisempaa roolia tässä vaalien alla.

Lopuksi Njassamaasta pari hassua juttua. En noita ala sen enempää kääntämään tai referoimaan, eli saa -B-:kin reenata lontootaan. Kyllä ne ovat siellä kuulkaa aika sekaisin...