Täällä valmistaudutaan Musevenin torstaina pidettäviin virkaanastujaisiin. Sotilaspoliisia marssii tienpenkoilla ja rotvalleja maalataan. 13 vierasta valtiomiestä on osallistumassa bileisiin, mukana myös Bob. Bingu ei ollut listalla, ja sitä hieman ihmettelinkin. Tai niin, Malawista on tulossa pääministeri. Malawissa ei vaan ole pääministeriä... Eli kukahan mahtaa punaiselle matolle Airforce Onesta astella?

Virkaanastujaisien ilmoitettu hinta pyörii siinä miljoonan euron paikkeilla. Suhteellisesti sen voi ajatella 20-25 miljoonaksi. On kuulkaa Kololon airstrippiä laitettu. Eilen selvisi myös syy siihen, miksi Ugandan hävittäjälentokoneet ovat pyörineet tässä kaupungin yllä. Ylilentoahan ne harjoittelevat. Tästä kukkulalta oli hyvä seurata kun koneet vetelivät semmoisen kuusi-seitsemän kertaa matalalla kohti Kololoa ja tekivät lenkin takaisin Mbuyan kukkulan takaa.

Niin. Ne hävittäjät. 1,7 triljoonaa Shillinkiä poltetaan niiden hankitaan. Se on........ varrotkaas...... montako nollaa britti-triljoonassa on? 12? Sitten se kauppa on 500 miljoonaa euroa? Maassa, joka saa edelleen kehitysapua. Minen sano mitään. Sanonpas.

Syy näiden koneiden hankintaan on Musevenin mukaan se, että nyt Ugandan kädestä saadaan pidempi. Lord's Resistance Armyn Kony pääsi kuulemma hengissä viidakkoon siksi, että Musevenilla ei ollut riittävän nopeita iskujoukkoja tukkapöllyn antamiseen. Nyt on. Eli sisä"poliittisiin" tarkoituksiin niitä lentimiä hommattiin. Kapinallisilla kun harvemmin on ilma-asetta. Onneksi Museveni kuitenkin ilmoitti, että nyt on armeijan hankinnat tehty, ja että seuraavaan kahteenkymmeneen vuoteen ei osteta uusia pyssyjä.

Tässä vaiheessa voidaankin sitten puhua taas niistä "kävellen töihin"-hommista. Besigye on tulossa huomenna nairobilaisesta sairaalasta takaisin Ugandaan. Hallituksen mielestä ei saisi kuulemma kukaan mennä ukkoa vastaan lentokentälle ja autoilu Entebbestä Kampalaan on ihan nou nou. Sen sijaan Besigyen olisi pitänyt ottaa alleen hallituksen tarjoama helikopterikyyti. Tästä kunniasta Kizza oli kieltäytynyt, mielestäni hyvinkin relevantisti. Äkkiäkös yksi oppositiojohtaja oltaisiin photoshopattu puolesta kilometristä Victorianjärveen.

Ugandalaista lehdistöä pitää nyt tietyllä tavalla kiittää, samoin kuin Musevenia. Näistä asioista nimittäin voi lukea lehdistä. Ok, jutut saattavat olla vähän biased ja pikkuisen jälkijunassa. Ne kuitenkin tulevat lehtiin. Niinkuin nyt Musevenin haastattelu, jossa BBC:n toimittaja oli kysynyt pressan mielipidettä keskusteluyhteyden avaamisesta oppositioon. Se kysymys oli osunut suoraan käpyrauhaseen, vastauksen oltua "Mistä meidän pitäisi keskustella? Ei ole mitään keskusteltavaa." Kävelyhommista toimittaja oli kysynyt suurinpiirtein "Mitäs mieltä presidentti on näistä muutokseen tähtäävistä marsseista?" Vastakysymys oli tullut heti: "Mihin muutokseen?" Johon toimittaja oli vastannut:"No, sitä herra presidentin pitäisi varmaan mennä kysymään marssijoilta." Tämän jälkeen retoriikka oli ollut osastolta maanpetos, mellakkapoliisi ja murskaus.

Eli ei ole tulossa Unity-governmentia, mikä toisaalta on ymmärrettävää. Kyllähän NRM vaalit voitti. En ole kuitenkaan ihan varma, onko yhden puolueen muodostama hallitus missään niin hyvä asia. Toisaalta: Tämä manner ei politiikassa ole tunnettu neuvottelukyvystään ja sovittelevuudestaan (vaikka jossain niin väitetäänkin), joten meikäläisten tyyliset 3-4 puolueen hallitukset olisivat täällä täysin kyvyttömiä toimimaan. Se on taas se bwana-kulttuuri.

Varmaa on se, että koko saagaa ei olla vielä nähty.

edit: Juu niin. Malawista saatiin viestiä. Siellä on Chikonde petrannut todistustaan entisestään. Alkaa olemaan luokan puolen välin paremmalla puolella. Kuvat todistuksesta luvattiin lähettää meille (siis sakemannin toimesta), mutta ei ole näkynyt. Kai ne joskus tulevat. Ensi vuoden koulumaksut laitetaan menemään heinäkuussa.