Meinaan Etelä-Afrikasta. Suomea tosin puhui V. Mukavaa oli puheissa vertailla sikäläistä menoa tähän "kotoiseen". Samanlaista ja erilaista... Vähän tuli takapakkia vieraalle heti alkuun kun huomasi kameransa joutuneen varallisuuden uusjaon piiriin Johannesburgin lentokentällä. Oli joutunut laittamaan sen matkatavaroihin kun käsikamat olivat olleet kymmenen kiloa, eli kaksi koogeeta liian painavat. Että hyvää matkaa vaan kaikille kesän kisaturisteille. Pitäkää huiveistanne kiinni Tatjanat.

Matkailtiinkin, eli mentiin taas tuonne ylämaille Forest Lodgeen. Sekin oli mukavaa. Hiki tosin pääsi otsanahkasta ja muualtakin läpi kun tarvottiin sademetsässä. Oli ilmankosteutta, lämpöä ja kahdeksan-yhdeksän kiloa pikkulikkaa selässä kantorepussa. Siinä pohkeet välillä huusivat Jahvea niissä ylämäissä (tosin oletettua vähemmän.) Grillilläkin käytiin svenski-kanukeilla. Siellä kirottiin taas yhteen ääneen kun kisat eivät näy. Torinon skaboille oli kuulemma ollut kaksi non-stop kanavaa. Nyt täällä näytetään tunnin kooste päivän tapahtumista. Eli menee kiekon kuunteluksi.

Patrick tuli perjantaina kertomaan että hänellä on ruohonleikkuuasiakas lauantaille mutta ei bensaa. Jaahas. "Mites kun mehän ollaan sovittu, että noi keikat sä hoidat omilla gasoilla?" Tämän lisäksi mä olen subventoinut herran yritystä siten, että jokaista omaa heinäntekopäivää varten mä olen antanut rahaa neljän ja puolen litran ostoon. Meidän lawn kuluttaa ehkä sen pari litraa. Olin vähän niinkuin ajatellut että josko sitä olisi tajuttu jotain. Ei näköjään. Niinpä mä sitten annoin 500 lainaksi kahta litraa varten ja sanoin että maksaa takaisin maanantaina eli tänään. Ei ole ihan hirveästi rahaa takaisinpäin tullut.

Siinäpä taas tätä henkilökohtaista elämätä. On aika siirtyä lehdistökatsauksen ja sen sellaisen pariin.

Bingu meni kihloihin eilen eli Valentinena. On se romantikko. En ala referoimaan lehdessä ollutta juttua, koska ainakaan tämä näppäimistö ei kestä sellaista imelyyttä ilman litran shottia insuliinia.

Bensan hinta nousi lauantaina 20%. Ottavat siis näköjään mieluummin tuplanumeroisen inflaation kuin myöntävät virheensä olla devalvoimatta Kwachaa. 251 "rahaa" on nyt litran hinta, eli koittavat häätää ilmeisesti kulutusta alemmaksi näin. Jokuhan toisaalta voi sanoa että "kysyntä ja tarjonta", eikä sekään nyt niin väärin olisi. Mutta:

Tänään oli lehdessä juttu, joka osoitti että taktinen ja strateginen ajattelu hallituksen riveissä on kehittynyt. Siellä meinaan kerrottiin että Tetessä Sambesin ylittävä silta on niin huonossa kunnossa, että siitä ei nyt päästetä kymmeneen päivään Beiran satamasta tulevaa raskas liikenne yli, ja tämä voi sitten vaikuttaa Malawiin tulevien import-tuotteiden määrään. Vain henkilöautot saavat kuulemma huristaa rannalta toiselle. Korjauksia ovat tekemässä... Jutussa mainittiin, että "jotkut raskaat ajoneuvot ovat päässeet yli kun kuskit ovat lahjoneet korjausporukkaa". Yhtäkään siltafiksaria tai päällysmiestä ei oltu haastateltu, ja jutussa mainittu yksityisautoilijakin oli jostain syystä ihan nimetön. Paikanpäällä on toimittaja jutun mukaan ollut, mutta on vissiin kamerasta akku ollut sippi kun jutun kuvituksena on kuitenkin ihan vaan arkistofoto. Tämä on huomattavaa sen vuoksi, että perjantain lehteen oltiin kyllä saatu surullinen kuvitus stooriin, jonka aiheena oli yhden Lilongwen ziljadista Bingu-mainoksesta kaatuneen ukkosmyrskyssä.

On se jännä.

Meinaan kun viimeksi bensakriisin yhteydessä se silta oli kanssa ihan henkitoreissaan. Sitten jotenkin kummasti kun Malawi kaapaisi Reserve Bankin laarin pohjalta sen viisi miljoonaa + pikku akuutin lainan IMF:ltä, virkosi potilas oikeinkin nopeasti.

Jännä on niin. Tosi jännä.

Sitten vielä uutinen Ugandasta. Sikäläinen vientituote nro. 1 oli viime vuonna jenkkien tilaamat security guardit Irakiin. Oli noussut kaamea haloo Kampalassa kun olivat hokanneet että heidän jätkänsä saavat liksaa ehkä sadasosan siitä mitä amerikkalaiset saman toimialan kaverit. Ihan puskista tuli tämä. Ugandan valtio laskuttaa kyllä ihan käyvän hinnan. Näin se orjakauppa etenee.