Täällä on viime viikkoina vähän rytissyt, avustusrintamalla.

Alustetaan:

Oli sitten ugandalaisilta päässyt hukkumaan semmoinen 12 miljoonaa euroa apurahoja. Ruotsin, Irlannin, Tanskan jne... Hukku vei. Alkoivat ilkeät lahjoittajat sitten kyselemään noiden rahojen perään. Riistäjät! Pistivät hanatkin kiinni, ainakin hetkeksi.

Malawissa meillä oli kaverina italialainen tyyppi, joka oli työskennellyt Ugandan maatalousministeriössä 3 vuotta teknisenä neuvonantajana. Hän oli sitten piruuttaan laskenut viimeisenä vuotenaan paljonko ministeriön kuuden suurimman lahjoittajan (DFID, USAid etc.) avustuksista menee perille. Hävikki oli ollut mykistävä 80%. Tästä hävikistä pitää kuitenkin aina muistaa, että ihan kokonaan hukkaan se ei mene vaan se valuu kyllä yhteiskunnan rattaisiin pimeinä palkkoina tms. Missään nimessä tuo ei tietenkään ole kestävää kun yhteiskunnan rakenteet, esim. verotuksen osalta, eivät kehity.

Uganda on jännittävä paikka. Victoriajärven pohjassa on öljyä, joten edessä lienee melkoinen "nigeriasoituminen". Tuon öljyn tiimoilta jalostamohankkeita Hoiman kaupungin seuduilla vastustaneita ihmisiä on jo kadonnut/kuollut liikenneonnettomuuksissa. Nuo tulevat öljyrahat eivät tule auttamaan tässä maassa kuin sitä kuuluisaa yhtä prosenttia.

Kerroin vissiin joskus myös, että paikallisessa parlamentissa kyseltiin sairaaloiden ja koulujen budjettivajeiden perään (noilla sektoreilla "haamu"-laitokset ovat täälläkin erittäin isona riesana. Yhdestä districtistä löydettiin tarkastuksessa yli kolmekymmentä vain paperilla ollutta koulua, tekaistuine henkilökuntineen/oppilaineen. Täydellä budjetilla toki). Museweni ilmoitti täysin ykskantaan että tehkää mitä teette mutta armeijaan ette koske. M-Sevenin, kuten häntä paikallisesti kutsutaan, yli 25:n vuoden hallinnon aikana armeijan budjetti on kasvanut joka ikinen vuosi.

Sisäistä uhkaahan isolla armeijalla torjutaan (väestönkasvu- ja työttömysprosentit kun ovat täälläkin aika huolestuttavat), toki muistaen että Ugandalla on valuuttaa maahan tuomassa myös perkeleellinen kaarti sotilaita Somalian rauhanturvaoperaatiossa, josta ei muuten sotilaiden kannalta katsottuna ole valtiojohtoinen orjakauppa kovinkaan kaukana.

Rahaa piisaa "oikeisiin" asioihin.

Kun donorit sanoivat "Nyt muuten loppui!" alkoi yllättäen tapahtua, eli 16 virkamiestä parista ministeriöstä sai lopulta syytteen, mutta "nämä syytteet eivät ole millään tavalla seurausta lahjoittajamaiden toimista. Ihan itse tässä lakia noudatetaan..." Eivät toki kuitenkaan ne "pääsihteerit", joilla on ainoina ministeriöissä nimenkirjoitusoikeus/valta päättää mihin apurahat menevät.

Tämän selkkauksen koukeroissa meikäläiselle selvisi, että neljäsosa tämän maan budjetista tulee donoreilta. Oletin sen olevan luokkaa 5-10 pinnaa.

Kun katselee kadulla ympärilleen sitä kyllä taas vähän ihmettelee. Jos noiden poliisien ja sotilaiden määrää laskettaisiin vaikkapa kolmasosaan (sittenkin niitä riittäisi kyllä) olisi tarvittava säästö tehty. No joo, tuossa on liioittelua, eihän työvoima täällä mitään maksa. Mutta kuitenkin, alkoi noiden lukujen selvittyä vituttamaan taas vähän enemmän.

Nämä maat eivät tarvitse yhtään enempää rahaa. Rahan valvontaa nämä tarvitsevat sitäkin enemmän. Ja raakaa peliä jos ei suju.

Lähipäivinä voi olla muutakin kerrottavaa.