Ei hyvin mene.

Seurailin nimittain aamusella Bangladeshin ja Etela-Afrikan valista krikettimatsia telkkarista. Aloin jopa tajuamaan lajista jotain, kuten esim. ne kaikki 0.4 oversit ja 19-1 merkinnat ruudun alareunassa. Lisaksi taytyy todeta etta kyseessahan nayttaa olevan kohtuullisen vaativa laji. paljon enemman siina oli juoksemista kuin olin ajatellut. Seuraavaksi pitanee sitten opetella kidneypien syominen irvistelematta.

Salillakin kavin taas rankaisemassa syntista kroppaa. Juoksumatolla saa simuloitua kohtalaisen pirullisen "sauvarinteen". En suosittele kenellekaan.

Salilta poistuessani nainkin sitten herra presidentin. Oli Capital-hotellilla pitamassa liikenneministerion kokousta ("sitten liikenneministeri puhuu... historian suurimmassa seinamaalauksessa."). Jain oikein katsomaann ja kuuntelemaan paikalle roudattujen naisten tanssi-ja lauluesitysta. Kaikilla eukoilla oli yllaan vaaleansininen Bingu-chitenje. Todennakoisesti olivat opettajia ne naiset. Herra presidentti kun haluaa joka paikkaan mennessaan nimenomaan opettajien laulavan ja tanssivan hanelle. Eli kakarat kotiin ja maikat joraamaan. Onhan se niin paljon tarkeampaa kuin opettaminen.

Juteltiin eilen Joen kanssa tuosta Malawin vakivaltateemasta. Taalla avustetaan hygienia-, AIDS- ja ynnamuita osastoja. Lakien laatimista/"normaalin" yhteiskuntarauhan edistamista taalla ei avusteta, enaa. EU:lla oli projekti siita varten, mutta se peruutettiin kesken kaiken. Jotkut sanovat etta lakipuolen avustaminen on kolonialismia. Enpa tieda.

Media toitottaa etta taalla ei voi tapahtua ensi vuonna "kenioita". Olen eri mielta. Vakivalta on aika pinnassa tassa yhteiskunnassa. Esimerkki takalaiselta lankkarien suosimalta kaupalta valaiskoon asiaa: Etela-afrikkalainen autoilija oli osunut parkkiksella paikalliseen pyorailijaan. Se ei ole mikaan ihme takalaiset parkkipaikat huomioon ottaen. Kaupan edessa on myos kahdeksan pumpun bensa-asema. Chichewaa osaavat olivat kuulleet kuinka bensapumppujen vaki oli todennut "hakataan se" ruveten samalla toteuttamaan uhkaustaan. Valkoisten zimbabwelaisten omistamasta kaupasta oli samassa purkautunut koko kaupan paikallinen henkilokunta auttamaan bensaukkojen ja -akkojen urakkaa. Kukaan ei ollut mennyt auttamaan autoilijaa. Vasta kun kaupan omistaja oli uhannut antaa kenkaa jokaiselle joka jatkaa elamointia oli tilanne rauhoittunut.

Toinen alyton esimerkki, vahan erilainen tosin: 26-vuotias paikallinen konttoristinainen oli ollut kavelemassa toiden jalkeen kotiin. Ohi oli ajanut UNDP:n auto, jossa oli ollut paikallisen kuskin lisaksi 3 poliisia. Mita poliisit tekivat autossa sita en tieda. Olivat varmaan kuskikaverinsa kanssa ajelemassa. Nahdessaan naisen oli auton vaki alkanut ahdistelemaan naista, lahinna torkeita huutelemalla. Nainen oli tehnyt asiasta ilmoituksen poliisiasemalle, jossa poliisit olivat sanoneet naisen ahdistelleen autossa olijoita. Siis mita? Yksinainen nainen alkaa kotimatkallaan ahdistelemaan autontaydellista poliiseja? Ei hyvaa paivaa...

No juu. Se taas tasta valittamisesta. Tanaan onkin sitten oikein juhlavaa ohjelmaa luvassa. Lucius Banda on kaupungissa, ja aion raahat Empan ja itseni paikalle. Kateudesta vapiskaa kaikki te jotka Luciuksesta olette kuulleet.

Zikomo kambiri eeeeeeh!